Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Určování struktury,ident. a stanovení OL (KALCH / C529)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C529 - Určování struktury,ident. a stanovení OL, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecné zásady postupu při určováni struktury a identifikaci organických látek. Stanovení vnějších znaků vzorku, fyzikálních konstant čistých látek. Rozpustnost a její využití ke klasifikaci organických látek.Úpravy směsí a čištění vzorků před identifikací - využití jednoduchých technik destilace, sublimace, krystalizace, filtrace a ultrafiltrace, extrakce tuhých a kapalných vzorků kapalinou, extrakce a mikroextrakce tuhou fází, extrakce nadkritickou tekutinou, gelové a adsorpční kolonové chromatografie.Důkazy elmentů v organických látkách.Klasické a moderní automatické metody stanovení obsahu obsahu uhlíku, vodíku, dusíku halogenů, síry a kyslíku v organických látkách. Základní metody konstituční analýzy organických látek.Obecné zásady přípravy derivátů, identifikace a určování struktury látek chemickými, spektrálními a chromatografickými technikami.Identifikace, určování struktury a stanovení uhlovodíků.Identifikace, určování struktury a stanovení organických halogensloučenin.Identifikace, určování struktury a stanovení alkoholů. a fenolů.Identifikace, určování struktury a stanovení aldehydů a ketonů.Identifikace, určování struktury a stanovení etherů, chinonů, a sacharidů.Identifikace, určování struktury a stanovení karboxylových kyselin.Identifikace, určování struktury a stanovení esterů anhydridů a chloridů karboxylových kyselin.Identifikace, určování struktury a stanovení aminů a aminokyselin.Identifikace, určování struktury a stanovení amidů a nitrilů karboxylových kyselin, nitrosloučenin, nitrososloučenin a azosloučenin.Identifikace, určování struktury a stanovení organických sloučenin obsahujících síru.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je obeznámen s obecnými postupy klasifikace vzorků organických látek na základě rozpustnosti a chemických reakcí, s možnostmi charakterizace látek pomocí fyzikálních konstant, postupy při úpravách, čištění a separaci vzorků, kvalitativní a kvantitativní elementární analýze, konstituční analýze a přípravou derivátů za účelem charakterizace.

Literatura

Večeřa M., Gasparič J. Důkaz a identifikace organických látek. 2. vydání, 1973, SNTL Praha. Churáček J. a kol. Analytická separace látek, 1990, SNTL Praha. Jandera P. Atomová a molekulová spektroskopie se zaměřením na stopovou analýzu kontaminantů - díl B: Molekulová spektroskopie v organické analýze. Univerzita Pardubice, 1999. Worsfold P.J., Townshend A., Poole C.F. (eds). Encyclopedia of Analytical Science. Amsterdam, 2005. Churáček J. Funkční analýza a identifikace organických látek, 1981, VŠCHT Pardubice.

Požadavky

Písemná část zkoušky - identifikace vybrané organické látky.Ústní část zkoušky.

Garant

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.