Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické rovnováhy v roztocích (KALCH / C533)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C533 - Chemické rovnováhy v roztocích, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Protolytické rovnováhy. Vývoj teorie kyselin a zásad.Vliv rozpouštědla na protolytickou rovnováhu, klasifikace rozpouštědel.Definice pH pro vodná, smíšená a nevodná prostředí. Protolytické reakce v nevodných prostředích, analytické aplikace (titrace v nevodných prostředích).Výpočet pH a složení protolytických soustav. Distribuční a logaritmické diagramy.Tlumivé roztoky, pufrační kapacita.Komplexotvorné rovnováhy. Komplexy a cheláty. Tvorba komplexů v roztocích.Stupňové komplexotvorné rovnováhy. Distribuční diagramy stupňových komplexotvorných rovnováh.Podmíněné komplexotvorné rovnováhy, ovlivnění rovnovážných veličin vedlejšími reakcemi. Stínění.Rovnováhy srážecích reakcí. Součin rozpustnosti. Rozpustnost sraženin. Vliv protolytických reakcí na rozpustnost sraženin.Ovlivnění rozpustnosti komplexotvornými rovnováhami. Tvorba komplexů s cizími ionty. Tvorba komplexů s ionty srážedla. Rozpustnost hydroxidů. Selektivní rozpouštění.Oxidačně-redukční rovnováhy. Standardní a formální oxidačně-redukční potenciál. Vliv protolytických, komplexotvorných a srážecích rovnováh na průběh oxidačně-redukčních reakcí.Extrakční rovnováhy. Rozdělovací koeficient, rozdělovací poměr a stupeň extrakce. Extrakční dělení ze stupňové soustavy komplexů kovů. Extrakce iontových asociátů. Vliv konkurujících rovnováh na extrakci.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je schopen samostatně popsat a výpočetně řešit složení rovnovážných systémů.

Literatura

Kotrlý S., Šůcha L. Chemické rovnováhy v analytické chemii, 1988, SNTL Praha. Práce s publikovanými články a daty (průběžně aktualizováno). Trémillon B. Reactions in Solutions - An Applied Analytical Approach, 1997, John Wiley&Sons, Chichester. Šůcha L., Kotrlý S. Teoretické základy analytické chemie, 1971, SNTL Praha.

Požadavky

Absolvování přednášek ze základů chemické a instrumentální analýzy a fyzikální chemie.

Garant

Ing. Radovan Metelka, Ph.D.prof. Ing. Karel Vytřas, DrSc.

Vyučující

Ing. Radovan Metelka, Ph.D.prof. Ing. Karel Vytřas, DrSc.