Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace separačních procesů (KALCH / C534)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C534 - Optimalizace separačních procesů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní hlediska optimalizace separace - kvalita separace, citlivost, množství separovaných látek, doba potřebná k separaci - a jejich vliv na volbu přístupu k optimalizaci.Přehled pracovních parametrů které rozhodují o kvalitě separace. Kritéria hodnocení kvality separace a jejich měření - rozlišení, Kaiserovo kritérium separace, píková kapacita, produkt rozlišení, chromatografická optimalizační funkce.Vliv struktury složek vzorku na separaci, jeho charakterizace a předpověď.Základní optimalizační strategie. Empirický systematický přístup k optimalizaci separace.Jednoparametrická optimalizace separačních podmínek. Metoda okénkových diagramů. Výpočetní (prediktivní) metody optimalizace retence a selektivity separace.Simultánní optimalizace většího počtu parametrů - sekvenční a simultánní strategie. Simplexová metoda. Metoda mapování oblastí překryvu rozlišení. Výpočetní simultánní optimalizace.Optimalizace účinnosti separace v plynové a ve vysokoúčinné kapalinové chromatografii s ohledem na čas a na pracovní tlak. Optimalizace rozměrů kolon, částic náplně a průtoku nosného média (mobilní fáze). Optimalizace teploty separace.Optimalizace teplotního programu a gradientové eluce při chromatografii..Vícerozměrné separační techniky.Optimalizace podmínek separace při kapilární elektroforéze a v elektrokinetické micelární kapalinové chromatografii.Stopová analýza - vliv pracovních parametrů při chromatografii a elektroforéze na citlivost a meze detekce a stanovitelnosti, jejich optimalizace.Selektivita a citlivost detekce a jejich optimalizace.Miniaturizované separační systémy - vliv miniaturizace na kvalitu separace, praktické využití a instrumentální omezení.Porovnání výhod a nevýhod kapilární chromatografie, kapilární elektroforézy a elektrochromatografie.Expertní systémy pro optimalizaci chromatografických separací. Přehled komerčních systémů pro automatickou optimalizaci separačních procesů.

Získané způsobilosti

Po absolvování kursu je posluchač schopen navrhnout optimální separační podmínky pro analýzu konkrétních vzorků.

Literatura

Churáček J. a kol. Analytická separace látek, 1990, SNTL Praha. Churáček J. a kol. Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod. Praha, 1993. Schoenmakers P.J. Optimization of Chromatographic Selectivity, 1986, Elsevier, Amsterdam. Snyder L. R. a kol. Practical HPLC method development. New York, 1997.

Požadavky

Seminární práce, písemná zkouška.

Garant

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.

Vyučující

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.