Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Atomová spekt.se zaměř. na AP a biol.mat (KALCH / C557)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C557 - Atomová spekt.se zaměř. na AP a biol.mat, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden: Úvod do atomové spektrometrie: elektromagnetické záření, jeho vlastnosti a interakce s hmotou, princip a zákonitosti vzniku atomových spekter, emisní a absorpční spektra, pravděpodobnost absorpce a emise, vlastnosti spektrální čáry, historie, klasifikace metod atomové spektrometrie.2. týden: Atomová absorpční spektrometrie (AAS): princip, instrumentace (zdroje záření, optický systém, atomizátory, detektory, zpracování signálu, systémy pro korekci nespecifické absorpce).3. týden: Plamenová AAS a AAS s elektrotermickou atomizací (ETA). Interference matrice v AAS a její eliminace.4. týden: Generování těkavých sloučenin: Hydridová technika, princip, použití, generování, transport a atomizace hydridů, interference matrice, metoda studených par, princip, použití, termooxidační stanovení rtuti.5. týden: Optická emisní spektrometrie (OES): princip, uspořádání, budící zdroje, optický systém (optické uspořádání, monochromátory, polychromátory, sekvenční a simultánní analýza), detekce záření.6. týden: Spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP): vznik a fyzikální vlastnosti plazmatu, instrumentace v ICP-OES, interference matrice, analytické využití.7. týden: Atomová fluorescenční spektrometrie (AFS): princip, instrumentace.8. týden: Atomová spektrometrie subvalenčních elektronů: princip, primární a sekundární excitace, relaxační proces, RTG záření, značení čar RTG spektra, metody atomové spektrometrie subvalenčních elektronů.9. týden: Rentgenová fluorescenční spektrometrie (XRF): buzení charakteristického záření a jeho monochromatizace, detekce, vyhodnocení XRF spektra, vlnově disperzní (WDXRF) a energiově disperzní (EDXRF) systémy a jejich srovnání, kvalitativní a kvantitativní analýza, interference matrice.10. týden: Hmotnostní spektrometrie s ionizací v indukčně vázaném plazmatu (ICP-MS): princip, historie, konstrukce spektrometrů, hmotnostní analyzátory, rozlišovací schopnost, systémy pro vnášení vzorku.11. týden: Interference matrice v ICP-MS analýze a možnosti jejího odstranění, analytické aplikace.12. týden: Příprava vzorku pro metody atomové spektrometrie.13. týden: Speciace prvků za využití vybraných metod atomové spektrometrie.14. týden: Srovnání atomových spektrálních metod. Metrologické aspekty a praktické aplikace metod atomové spektrometrie při analýze vzorků potravin a biologických materiálů.

Literatura

Jandera P., Černohorský T. Atomová a molekulová spektroskopie se zaměřením na stopovou analýzu kontaminantů. Díl A-Atomová spektroskopie. Univerzita Pardubice, 1995. Černohorský T., Jandera P. Atomová spektroskopie. Univerzita Pardubice, 1997. Meyers R.A. Encyclopedia of Analytical Chemistry. John Wiley Sons Ltd., Chichester, United Kingdom, 2000.

Garant

Ing. Lenka Husáková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Husáková, Ph.D.