Předmět Fyziologie výživy a hygiena potravin (KALCH / C608)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C608 - Fyziologie výživy a hygiena potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Složení a funkce jednotlivých částí trávicí soustavy. Trávení proteinů, sacharidů, tuků a jejich úloha ve výživě. Metabolismus etanolu a vliv konzumace alkoholických nápojů na zdraví člověka. Energetický metabolismus. Voda ve výživě. Speciální stavy související s výživou. Nemoci spojená s výživou. Výživa kojenců, dětí, adolescentů, dospělých a starých lidí. Hygiena výživy. Pravidla dodržování hygieny (legislativa). Syrová versus technologicky upravená strava. Vliv kulinární úpravy pokrmů na výživovou jakost pokrmů. Funkční potraviny.
Získané způsobilosti
Absolvent získá komplexní a detailní znalosti ve fungování trávení a metabolismu živin a energie. Dokáže posoudit vliv životního stylu na zdraví jednotlivce, je kompetentní v otázkách dopadu konzumace jednotlivých složek potravin na zdraví člověka jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Dokáže odhadnout míru zdravotního rizika spojenou s konzumací pokrmů.
Literatura
Insel P., Turner R.E., Ross D. Nutrition. Boston, 2004. ISBN 0-7637-0765-1.časopis Společnosti pro výživu. Výživa a potraviny. 1995. Caballero, Trugo, Insel. Encyclopedia of food sciences and nutriton. Oxford, 2003.
Požadavky
písemná zkouška - 100%
Garant
doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.