Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie výživy a hygiena potravin (KALCH / C608)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C608 - Fyziologie výživy a hygiena potravin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Složení a funkce jednotlivých částí trávicí soustavy. Trávení proteinů, sacharidů, tuků a jejich úloha ve výživě. Metabolismus etanolu a vliv konzumace alkoholických nápojů na zdraví člověka. Energetický metabolismus. Voda ve výživě. Speciální stavy související s výživou. Nemoci spojená s výživou. Výživa kojenců, dětí, adolescentů, dospělých a starých lidí. Hygiena výživy. Pravidla dodržování hygieny (legislativa). Syrová versus technologicky upravená strava. Vliv kulinární úpravy pokrmů na výživovou jakost pokrmů. Funkční potraviny.

Získané způsobilosti

Absolvent získá komplexní a detailní znalosti ve fungování trávení a metabolismu živin a energie. Dokáže posoudit vliv životního stylu na zdraví jednotlivce, je kompetentní v otázkách dopadu konzumace jednotlivých složek potravin na zdraví člověka jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém časovém horizontu. Dokáže odhadnout míru zdravotního rizika spojenou s konzumací pokrmů.

Literatura

Insel P., Turner R.E., Ross D. Nutrition. Boston, 2004. ISBN 0-7637-0765-1.časopis Společnosti pro výživu. Výživa a potraviny. 1995. Caballero, Trugo, Insel. Encyclopedia of food sciences and nutriton. Oxford, 2003.

Požadavky

písemná zkouška - 100%

Garant

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.