Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z analytické chemie (KALCH / C619)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C619 - Laboratoř z analytické chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kvalitativní analýza :Důkazy vybraných kationtů a aniontů.Kvantitativní analýza :Chelatometrie - stanovení hořečíku, mědi a směsi bismutu a olova, stanovení hliníku a směsí olova se zinkem a vápníku s hořčíkemManganometrie, bromátometrie - stanovení železa a peroxidu vodíku, stanovení antimonu.Jodometrie - stanovení mědi v mosazi, antimonu a formaldehydu.Merkurimetrie, argentometrie - stanovení thiokyanatanů, stanovení bromidů a jodidů.Alkalimetrie, acidimetrie - stanovení kys. fosforečné, octové a borité, stanovení tuhého vzorku uhličitanů.Gravimetrie - vážkové stanovení železa jako oxidu železitého, vážkové stanovení niklu jako dimethylglyoximátu.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování kurzu schopen se nejen orientovat, ale i sám prakticky použít metody kvalitativní a zejména kvantitativní analýzy zahrnující jednotlivé odměrné i vážkové metody včetně nezbytné přípravy vzorků k analýze.

Literatura

4. Garaj, J., Bustin, D., Hladký, Z. Analytická chémia, 1987, ALFA Bratislava. 1. Bartoš, M., Šrámková, J., Staněk, V., Denver, F., Kalous, J. Analytická chemie I., 2004, Univerzita Pardubice. 6. Okáč, A. Analytická chemie kvalitativní, 1966, Academia Praha. 2. Holzbecher , Z., Churáček, J. a kol. Analytická chemie, 1987, SNTL Praha. 3. Bartoš, M., Švancara, I., Šrámková, J. Laboratorní cvičení z analytické chemie I., 2004, Univerzita Pardubice. 5. Vláčil, F. a kol. Příklady z chemické a instrumentální analýzy, 1978, 1983, SNTL Praha,; 1991, Informatorium Praha.

Požadavky

Posluchač je povinen absolvovat všechny předepsané úlohy.Průběžná kontrola přípravy: Každý týden krátký vstupní test, 3x za semestr větší test.Závěrečná zkoušková písemka, ústní zkoušení.

Garant

Ing. Aleš Eisner, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petra Bajerová, Ph.D.Ing. Martin Bartoš, CSc.Ing. Eva Cífková, Ph.D.doc. Ing. Lenka Česlová, Ph.D.Ing. Andrea ČížkováIng. Aleš Eisner, Ph.D.Ing. Zuzana FerenčíkováIveta FrančekováIng. Tomáš Hájek, Ph.D.Ing. Lenka Husáková, Ph.D.Ing. Miroslav Lísa, Ph.D.Ing. Radovan Metelka, Ph.D.Ing. Soňa Řezková, Ph.D.Ing. Václav Staněk, Ph.D.Hana ŠmídováIng. Blanka Švecová, Ph.D.RNDr. Jiří Urban, Ph.D.Ing. Iva Urbanová, Ph.D.prof. Ing. Karel Vytřas, DrSc.