Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody analytické (KALCH / C624)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C624 - Instrumentální metody analytické, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Potenciometrie. Elektrody a měrné články. Skleněná pH-měrná elektroda, experimentální přístup k měření pH. Iontově selektivní elektrody. Nikolského-Eisenmanova rovnice. Elektrody s přídavnými membránami. Sestavy měrných článků pro potenciometrické titrace, vyhodnocení titračních křivek.Polarografie/voltametrie. Základy polarografického měření. Rtuťová kapková elektroda a její vlastnosti. Proudy, maxima. Úprava vzorku pro polarografická měření. Současné trendy ve voltametrii. Typy titračních křivek, jejich interpretace, aplikace.Elektrogravimetrie a coulometrie. Konduktometrie a konduktometrické titrace.Základní způsoby měření a přístroje v oboru optické emisní spektroskopie. Plamenová fotometrie.Atomová absorpční spektrometrie (AAS). Základní uspořádání atomového absorpčního spektrometru. Atomizace v plameni a elektrotermická atomizace. Kalibrace a aplikace AAS.Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VIS oblasti. Základní fotometrické veličiny. Bouguerův-Lambertův-Beerův zákon. Možnosti identifikace látek.. Kvantitativní analýza. Fotometrické (mikro)titrace. Luminiscenční spektrometrie.Principy infračervené a Ramanovy spektrometrie. Nespektroskopické optické metody. Polarimetrie, refraktometrie, interferometrie. Nefelometrie a turbidimetrie.Extrakce. Extrakční rovnováhy, definice rovnovážných konstant. Extrakce tuhé látky kapalinou a nadkritickou tekutinou. Extrakce z kapaliny do kapaliny, extrakce neutrálních chelátů, extrakce iontových asociátů. Extrakce tuhým sorbentem, extrakce plynem.Chromatografie. Základní principy, rozdělení podle mechanismu separace, způsobu zavádění vzorku na kolonu, provedení, atp. Vyhodnocování výsledků chromatografických měření. Údaje charakteristické pro kvalitativní a kvantitativní analýzu. Plynová chromatografie. Kapalinová chromatografie. Papírová a tenkovrstvá chromatografie. Elektromigrační separační metody. Elektroforéza a izotachoforéza.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu "Instrumentální metody analytické",společně s absolvováním předmětu C024 "Laboratoř z instrumentálních metod analytických" student získá kompetence pracovat v analytické laboratoři se základním instrumentálním vybavením.

Literatura

Holzbecher Z., Churáček J. a kol. Analytická chemie, 1987, SNTL Praha. Kolektiv (vedoucí Zýka J.). Analytická příručka, díl I, II, 4. vydání, 1988, SNTL Praha. Štulík K. a kol. Analytické separační metody, Karolinum Praha 2004. Barek J., Opekar F. a Štulík K. Elektroanalytická chemie, Karolinum Praha 2005. Kolektiv autorů. Instrumentální analýza, 1986, SNTL Praha. Vytřas K.a kol. Lab. cvičení z anal. chemie Část II: Instrumentální analýza (skripta), 1996, UPa. Vláčil F.a kol. Příklady z chem. a inst. analýzy, 1983, SNTL Praha; 1991, Informatorium Praha. Sommer L. Teoretické základy analytické chemie I., II., III., 1995, VUT Brno.

Požadavky

Průběžná kontrola studia - 2 ročníkové písemky - 30% zkouškyzkoušková písemka - 20 % zkouškyústní část zkoušky - 50% zkoušky

Garant

prof. Ing. Karel Ventura, CSc.prof. Ing. Karel Vytřas, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Ventura, CSc.prof. Ing. Karel Vytřas, DrSc.