Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Atomová a molekulární spektrometrie (KALCH / C654)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C654 - Atomová a molekulární spektrometrie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do atomové absorpční spektroskopie. Plamenová AAS a AAS s elektrotermickou atomizací.Hydridová technika a metoda studených par. Interference, metodické a metrologické aspekty analýzy AAS.Optická emisní spektrální analýza. Monochromátory a polychromátory, simultánní a sekvenční analýza. Automatická spektrometrie - hutní analýza, GD OES spektrometrie, Rot-rode spektrometrie, LIBS.Spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP). Další druhy plazmatu a jejich využití. Atomová fluorescenční spektrometrie (AFS).Rentgenová spektrometrie (RS). Rentgenová fluorescenční spektrometrie (RFS).Přehled metod molekulové spektrometrie. Absorpční spektrometrie ve viditelné a ultrafialové oblasti.Instrumentace a využití spektrometrie v UV a viditelné oblasti pro identifikaci a určování struktury a pro kvantitativní analýzu. Luminiscenční spektrometrie ve viditelné a ultrafialové oblasti.Infračervená spektrometrie. Infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací, instrumentace FTIR spektrometrie, transmisní a reflexní techniky, mikrotechniky, fotoakustická spektroskopie. Spektroskopie v blízké a ve vzdálené infračervené oblasti, emisní infračervená spektroskopie.Infračervená spektra jednotlivých tříd organických látek. Využití spektroskopie ve střední infračervené oblasti pro identifikaci, strukturní analýzu, identifikaci a stanovení organických látek. Ramanova spektrometrie.Nukleární magnetická rezonanční spektrometrie (NMR). 1H NMR spektra organických látek. Využití NMR spektroskopie pro strukturní analýzu organických látek.Pulsní NMR technika s Fourierovou transformací, spektrometrie 13C a těžších jader atomů, dvourozměrná NMR spektrometrie.Princip hmotnostní spektrometrie. Klasifikace a srovnání přístrojů dle způsobu ionizace a analyzátorů, rozlišovací schopnost. Sektorové a kvadrupólové hmotnostní spektrometry, analyzátory s iontovou pastí, průletové analyzátory, spektrometry cyklotronové rezonance iontů.Elektronová a chemická ionizace, "měkké" způsoby ionizace. Zavádění vzorků, detekce iontů, registrace a normalizace hmotnostních spekter. Fragmentační mechanismy, metody jejich sudiia. Hmotnostní spektra jednotlivých tříd organických látek. Využití hmotnostních spekter s nízkým a s vysokým rozlišením pro určování molekulové hmotnosti a elementárního složení organických látek.Využití hmotnostní spektrometrie pro identifikaci, strukturní analýzu a stanovení organických látek.Kombinace chromatografických a spektrálních metod. Spojení plynové a vysokoúčinné kapalinové chromatografie s hmotnostní a s infračervenou spektrometrií, spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrometrií nukleární magnetické rezonance.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je seznámen s instrumentací spektrálních analytických metod, využitím spektrálních metod pro určování struktury, identifikaci a kvantitativní analýzu látek a ovládá interpretaci spekter.

Literatura

Worsfold P.J., Townshend A., Poole C.F. (eds). Encyclopedia of Analytical Science. Amsterdam, 2005. Andrews D.L. (ed.). Perspectices in Modern Chemical Spectroscopy. Berlin, 1990. Koudelka J. a kol. Spektroskopické metody. Praha, 1991.

Požadavky

Ústní zkouška - 100 % zkoušky

Garant

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Michal Holčapek, Ph.D.Ing. Lenka Husáková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Černohorský, CSc.doc. Ing. Jan Fischer, CSc.prof. Ing. Michal Holčapek, Ph.D.Ing. Lenka Husáková, Ph.D.