Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza toxikol. význam. látek v biol. m (KALCH / C655)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C655 - Analýza toxikol. význam. látek v biol. m, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do analytické toxikologie (základní pojmy, vztahy mezi dávkou a toxicitou).Přehled toxikologicky aktivních látek, přírodní jedy; léková toxikologie.Mechanismy toxického účinku a biotransformace (projevy toxického účinku, transport toxické látky v organismu, vylučování xenobiotik).Experimentální toxikologie (zjišťování toxických vlastností látek, práce s laboratorními zvířaty, stanovení toxicity), biologické expoziční testy.Systematická toxikologická analýza. Screeningové a konfirmační metody (screeningové testy založené na barevných chemických reakcích, chromatografické a imunochemické screeningové metody). Úprava vzorku pro různé cíle toxikologického vyšetření.Moderní elektrochemické metody v analýze biologicky aktivních organických látek - biologické monitorování expozice, HPLC s elektrochemickou detekcí.Chromatografické metody v toxikologii.Hmotnostní spektrometrie v toxikologii.Hormony, steroidy jejich analýza.Doping, práce v kontrolní laboratoři, kontrola čistoty potravinových doplňků.Legislativa a práce s jedy a ostatními škodlivinami, kontrolované látky a jejich prekurzory.Toxikomanie (zneužívání toxických účinků; faktory vzniku toxikomanie, typy charakteru drogové závislosti).Forenzní (soudní) a klinická toxikologie, pracovní lékařství, ekotoxikologie, fytotoxikologie, vojenská toxikologie, průmyslová toxikologie.

Získané způsobilosti

Absolvent je seznámen s možnostmi použití instrumentálních analytických metod pro analýzy biologických materiálů.

Literatura

Churáček J., Jeník J., Chýlková J., Horna A. Analytická toxikologie. Pardubice, 1984. Ventura K. Příprava vzorku ve stopové analýze organických látek. Extrakce kapalinou, plynem, sorbentem, superkritická fluidní extrakce a chromatografie. Pardubice, 1995. Vopršálová, M. Základy toxikologie. Praha, 1996. Prokeš, J. Základy toxikologie 1, 2. Praha, 1997.

Požadavky

Zkoušková písemka - 70 % zkouškyÚstní část zkoušky - 30% zkoušky

Garant

doc. Ing. Petra Bajerová, Ph.D.prof. Ing. Karel Ventura, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petra Bajerová, Ph.D.prof. Ing. Karel Ventura, CSc.