Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace separačních procesů (KALCH / C843)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C843 - Optimalizace separačních procesů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní hlediska optimalizace separace - kvalita separace, citlivost, množství separovaných látek, doba potřebná k separaci - a jejich vliv na volbu přístupu k optimalizaci.Přehled pracovních parametrů které rozhodují o kvalitě separace. Kritéria hodnocení kvality separace a jejich měření - rozlišení, Kaiserovo kritérium separace, píková kapacita, produkt rozlišení, chromatografická optimalizační funkce.Vliv struktury složek vzorku na separaci, jeho charakterizace a předpověď.Základní optimalizační strategie. Empirický systematický přístup k optimalizaci separace.Jednoparametrická optimalizace separačních podmínek. Metoda okénkových diagramů. Výpočetní (prediktivní) metody optimalizace retence a selektivity separace.Simultánní optimalizace většího počtu parametrů - sekvenční a simultánní strategie. Simplexová metoda. Metoda mapování oblastí překryvu rozlišení. Výpočetní simultánní optimalizace.Optimalizace účinnosti separace v plynové a ve vysokoúčinné kapalinové chromatografii s ohledem na čas a na pracovní tlak. Optimalizace rozměrů kolon, částic náplně a průtoku nosného média (mobilní fáze). Optimalizace teploty separace.Optimalizace teplotního programu a gradientové eluce při chromatografii..Vícerozměrné separační techniky.Optimalizace podmínek separace při kapilární elektroforéze a v elektrokinetické micelární kapalinové chromatografii.Stopová analýza - vliv pracovních parametrů při chromatografii a elektroforéze na citlivost a meze detekce a stanovitelnosti, jejich optimalizace.Selektivita a citlivost detekce a jejich optimalizace.Miniaturizované separační systémy - vliv miniaturizace na kvalitu separace, praktické využití a instrumentální omezení.Porovnání výhod a nevýhod kapilární chromatografie, kapilární elektroforézy a elektrochromatografie.Expertní systémy pro optimalizaci chromatografických separací. Přehled komerčních systémů pro automatickou optimalizaci separačních procesů.

Získané způsobilosti

Student bude schopen navrhnout optimální separační podmínky pro analýzu konkrétních vzorků.

Literatura

Churáček J. a kol. Analytická separace látek. Praha, 1990. Churáček J. a kol. Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod. Praha, 1993. Snyder L. R. a kol. Practical HPLC method development. New York, 1997.

Požadavky

Seminární práce, písemná zkouška.

Garant

prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Pavel Jandera, DrSc.