Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stopová analýza (KALCH / C854)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C854 - Stopová analýza, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky stopové analýzy. Vymezení pojmů, oblasti použití, typy vzorků, problémy stopové analýzy.Citlivost, meze detekce a stanovitelnosti, statistické hodnocení výsledku a metod.Správná laboratorní praxe.Systematická kontrola metod a výsledků; standardy, referenční materiály a jejich příprava. Čistota chemikálií.Druhy vzorků a jejich odběry, přechovávání a úprava před analýzou podle typů. Předběžné dělící metody.Obohacovací, extrakční a čistící techniky. Extrakce kapalinou. Extrakční destilace, kodestilace. Zrychlená extrakce rozpouštědlem.Extrakce tuhou fází, experimentální uspořádání, volba sorbentu. Extrakce nadkritickou tekutinou.Derivatizace. Experimentální uspořádání, důvody derivatizace pro HPLC a GC, příklady.Instrumentální metody ve stopové analýze: chromatografie, spektrální metody, elektrochemické metody, radiochemické metody.Spojení separačních a spektrálních technik. Úvod do problému, důvody spojení a informační kvalita výstupních dat, instrumentální realizace.Klasické zkoušky a důkazy, imunologické, enzymatické a biologické metody, použití optických a jiných senzorů.Analýza technických vzorků, vod, ovzduší a plynů, potravin, zemědělských vzorku, půd, fyziologických vzorků, klinická a soudní analýza.Lokální analýza a analýza povrchů, stopová analýza na velké vzdálenosti.Příklady analýzy vybraných skupin látek (N-nitrosoaminy, polycyklické aromatické uhlovodíky, polychlorované bifenyly, polychlorované dibenzodioxiny a dibenzofurany).

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student přehled o přípravě vzorků, využití instrumentálních analytických metod a statistickém vyhodnocení dosažených výsledků při stanovení stopových koncentrací analytů.

Literatura

Šůcha L., Vláčil F. Mikroanalýza a stopová analýza anorganických látek. Praha, 1988. Churáček J. a kol. Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod. Praha, 1993. Beyermann K. Organická stopová analýza. Praha, 1987. Prichard E. (editor), MacKay G.M., Points J. Trace analysis. Cambridge, 1996.

Požadavky

Rozsah znalostí na úrovni odpřednášené látky.

Garant

doc. Ing. Jan Fischer, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Česla, Ph.D.doc. Ing. Jan Fischer, CSc.