Předmět Potravinářská aditiva a kontaminanty (KALCH / C881)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C881 - Potravinářská aditiva a kontaminanty, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Potravinářská legislativa v ČR/EU. Rozdělení cizorodých látek v potravinách, E kódy. Konzervační látky. Antioxidanty. Náhradní a umělá sladidla.Syntetická barviva. Ostatní aditivní látky. Těžké kovy. Ropné látky, halogenované uhlovodíky. Polyaromatické uhlovodíky. PCB, PCF, PCDD a PCDF.Pesticidy. Biogenní aminy, látky vznikající během skladování a termických operací. Alkaloidy, mykotoxiny. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - anorganické látky. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - organické látky.
Získané způsobilosti
Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách. Posluchač je také kompetentní rozhodovat o vhodné metodice pro zpracování a analýzu vzorků.
Literatura
Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha. nullVelíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor. Tábor, 1999. J.P.F. D Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.
Požadavky
Ústní zkouška 100%
Garant
doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.