Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská aditiva a kontaminanty (KALCH / C881)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KALCH / C881 - Potravinářská aditiva a kontaminanty, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Potravinářská legislativa v ČR/EU. Rozdělení cizorodých látek v potravinách, E kódy. Konzervační látky. Antioxidanty. Náhradní a umělá sladidla.Syntetická barviva. Ostatní aditivní látky. Těžké kovy. Ropné látky, halogenované uhlovodíky. Polyaromatické uhlovodíky. PCB, PCF, PCDD a PCDF.Pesticidy. Biogenní aminy, látky vznikající během skladování a termických operací. Alkaloidy, mykotoxiny. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - anorganické látky. Speciální toxikologie potravinových kontaminantů - organické látky.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v oboru toxikologie a zdravotní nezávadnosti potravin. Je kompetentní pro určování a eliminaci rizik spojených s výskytem aditivních a především kontaminujících látek v potravinách. Posluchač je také kompetentní rozhodovat o vhodné metodice pro zpracování a analýzu vzorků.

Literatura

Davídek J., Velíšek J. Analýza potravin, 1988, VŠCHT Praha. nullVelíšek J. Chemie potravin, 1999, Ossis, Tábor. Tábor, 1999. J.P.F. D Mello. Food safety - contaminants and toxins. CABInternational, 2003. ISBN 0851996078.S.S.Desphande. Handbook of food toxikology. Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0824707605.

Požadavky

Ústní zkouška 100%

Garant

doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martin Adam, Ph.D.doc. Ing. Libor Červenka, Ph.D.