Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická technologie (KANT / C016K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C016K - Anorganická technologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Suroviny anorganických výrob.Energetické zabezpečení chemických výrob a základní zařízení. Ekologie chemického průmyslu. Základní typy chemických reaktorů.Termodynamické a kinetické podmínky technické realizace chemických výrob. Základní separační a rafinační postupy a operace, typy zařízení.Technické plyny.Technologie vody (úprava a čistění vody).Technologie kyseliny chlorovodíkové (výroba z NaCl, přímá syntéza).Technologie sody (suroviny pro výrobu sody a čištění solanky), výroby sody Solvayovým způsobem.Technologie kyseliny fosforečné (suroviny, výroba extrakčním způsobem, termická kyselina fosforečná).Průmysl síry: technologie kyseliny sírové (suroviny, kontaktní způsob výroby kyseliny sírové, oleum.Průmysl dusíku: výroba amoniaku (příprava syntézního plynu a jeho čištění, podmínky syntézy amoniaku), výroba kyseliny dusičné (podmínky pro oxidaci amoniaku, oxidace a absorpce oxidů dusíku).Elektrochemie: elektrolýza solanky (diafragmová a amalgámová), zpracování roztoku NaOH, výroba Al2O3 a hliníku.Elektrotermie: princip elektrotermických výrob, výroba karbidu vápníku, výroba bílého fosforu, výroba karbidu křemíku.Průmyslová hnojiva: fosforečná hnojiva, dusíkatá hnojiva (ledková a amoniakální), draselná hnojiva, kombinovaná hnojiva.Anorganické pigmenty: rozdělení pigmentů, bílé pigmenty (zinková běloba, litopon, titanová běloba), barevné pigmenty (na bázi Fe, Pb, Cr).Silikáty.Metalurgie.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientace ve výrobních procesech anorganických chemikálií, keramiky, skla a kovů. Je schopen charakterizovat jednotlivé výrobní uzly, umí vnímat chemickou technologii v souvislostech s jinými průmyslovými odvětvími, ekonomikou a ekologií.

Literatura

Kuchler M., Uhlíř Z. Obecná anorganická technologie II. Univerzita Pardubice, 2001. Trojan M., Kuchler M. Obecná technologie. VŠCHT Pardubice, 1990. Kizlink J. Technologie chemických látek I. a II. VUTIUM Brno, 2001.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je diskuse nad vybranými okruhy. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem.

Garant

prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.