Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie anorganických výrob (KANT / C072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C072 - Technologie anorganických výrob, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sloučeniny síry, suroviny, technologie výroby kyseliny sírové. Oleum. Clausův proces.Příprava syntézního plynu, výroba amoniaku.Výroba kyseliny dusičné, koncentrovaná kyselina dusičná.Fosfor a jeho výroba. Kyselina fosforečná a její výroba termickým a extrakčním způsobem. Soli kyseliny fosforečné.Kyselina chlorovodíková, výroba přímou syntézou, výroba rozkladem chloridu sodného.Kyselina fluorovodíková.Technologie výroby sody.Elektrochemické výroby.Elektrotermické výroby.Výroba močoviny. Fosforečná a draselná hnojiva.Vícesložková hnojiva. Hnojiva typu NPK, kapalná hnojiva. Hnojiva se stopovými prvky.Anorganické pigmenty, rozdělení, přehled a vlastnosti.Výroba titanové běloby, síranový a chloridový způsob.Výroba dalších bílých pigmentů (zinková běloba, litopon).Základní barevné anorganické pigmenty (železité, chromité, kademnaté).Anorganická plniva, jejich rozdělení, přehled a vlastnosti.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu studenti získají přehled o všech základních anorganických výrobách. Jsou schopni samostatně popsat jednotlivé technologie a posoudit kriticky vliv dané technologie na okolní prostředí. Studenti umí posoudit uplatnění produktů v praxi.

Literatura

Trojan M., Kuchler M. Obecná technologie. VŠCHT Pardubice, 1990. Trojan M., Kalenda P., Šolc Z. Technologie anorganických pigmentů. Pardubice, 1991. Trojan M. Kuchler M. Technologie anorganických výrob. Pardubice, 1988. Trojan M. Vybrané kapitoly z anorganické technologie. Pardubice, 1991. Greenwood N., Earnshaw A. Chemie prvků I. a II. Praha, 1993. Thompson R. Industrial Inorganic Chemicals. Cambridge, 1995. Kizlink J. Technologie chemických látek I. a II. VUTIUM Brno, 2001.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je diskuse o vybraném tématu. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

Ing. Petr Bělina, Ph.D.prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.