Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru I (KANT / C073)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C073 - Laboratoř oboru I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce s literaturou, zpracování rešerše k zadanému tématu.Řešení tématu doporučenými metodami a postupy. Pro jednotlivá zaměření to jsou především:Agrochemie a anorganická analýza:Granulace práškových materiálů na fluidním a rotačním granulátoru.Zkoušení průmyslových hnojiv podle platných Českých technických norem.Stanovení sorpční kapacity materiálů vsádkovým a kolonovým způsobem.Měření rychlosti rozpouštění materiálů statickou a dynamickou metodou.Měření povrchového potenciálu dispergovaných částic.Coulometrie, konduktometrie a potenciometrie.Iontová chromatografie.UV-VIS fotometrie.Atomová absorpční spektrometrie.Komplexometrické, acidobazické, srážecí a oxidačně-redukční titrace.Termodynamika a kalorimetrie:Diferenční skenovací kalorimetrie.Izoperibolická reakční kalorimetrie.Kalorimetrie s tepelným tokem.Stanovení reakčních tepel chemických reakcí a fázových přechodů.Stanovení rozpustnosti sloučenin a její závislosti na teplotě a iontové síle.Měření sorpčních a tepelných vlastností materiálů.Kalorimetrické metody využívané při syntéze anorganických solíAnorganické pigmenty:Využití suspenzní metody při přípravě anorganických pigmentů.Vysokoteplotní způsoby přípravy anorganických pigmentů.Hodnocení vlivu mletí na aplikační vlastnosti pigmentů.Využití metod termické analýzy při syntéze nových anorganických sloučenin.Stanovení antikorozní účinnosti anorganických pigmentů.Stanovení technologicko-aplikačních vlastností antikorozních pigmentůStanovení fyzikálně-chemických vlastností anorganických pigmentů a práškových materiálů.Měření barevnosti pigmentů a barevných ochranných vrstev.Stanovení reologických vlastností kapalin.Měření velikosti částic.Termická analýza.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen řešit samostatně zadané téma semestrální práce. Je kompetentní rozhodovat o výběru vhodné metody pro získání informací o práškových materiálech.

Literatura

Šulcová P., Beneš L. Experimentální metody v anorganické technologii. Univerzita Pardubice, 2002. SÁDOVSKÁ G. A KOL. Návody k úlohám Laboratoře oboru I. Univerzita Pardubice, 2001. Šolc Z., Trojan M. Speciální anorganické pigmenty I. VŠCHT Pardubice, 1987. Trojan M., Kalenda P., Šolc Z. Technologie anorganických pigmentů. Pardubice, 1991.

Požadavky

Předmět se ukončuje klasifikovaným zápočtem. Studenti řeší zadané téma semestrální práce a získané výsledky používají pro vypracování závěrečné práce. Výsledná klasifikace závisí na individuální posouzení práce studenta vedoucím učitelem.

Garant

Ing. Jana Luxová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.Ing. Jana Luxová, Ph.D.