Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z anorganické technol. (KANT / C150)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C150 - Vybrané kapitoly z anorganické technol., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konstrukční materiály v chemické průmyslu.Koroze kovů.Antikorozní pigmenty (fosforečnanů a molybdenanů, jejich výroba a aplikační vlastnosti). Vysokoteplotní anorganické pigmenty pro keramiku a smalty - přehled, technologie jejich výroby.Technologie výroby a aplikace luminiscenčních a perleťových anorganických pigmentů.Hnojiva s pozvolným účinkem - obalovaná hnojiva a hnojiva s nitrifikačnímu inhibitory.Anorganické soli pro chemické čištění odpadních vod.Anorganické nanomateriály.Moderní technologie zpracování vzduchu - technologie PSA a TSA.Katalyzátory v anorganické technologii - kovy, oxidy, sulfidy, zeolity.Technologie kovů vzácných zemin - suroviny, zpracování surovin, oblasti využití.Technologie sloučenin křemíku.Chemická legislativa.Management jakosti v chemickém průmyslu.Statistické metody pro řízení technologických procesů.Látkové bilance.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen orientace v malotonážních anorganických výrobách. Především dokáže pojmenovat důležité výrobní uzly a vysvětlit jejich fyzikálně-chemický, případně chemicko-inženýrský význam. Absolvent má základní informace o legislativě týkající se chemických podniků a její reálné implementaci. Absolvent řeší základní technologické výpočty.

Literatura

Greenwood N. N., Earnshaw A. Chemie prvků I. a II. Informatorium Praha, 1993. Thompson R. Industrial Inorganic Chemicals. Cambridge, 1995. Trojan M., Kalenda P., Šolc Z. Technologie anorganických pigmentů. Pardubice, 1991. Ullmann s encyclopedia of industrial chemistry. VCH Weinheim. Thompson D. Insight into Speciality Inorganic Chemicals. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 1995. Schubert U., Hüsing N. Synthesis of Inorganic Materials. VCH Weinheim, 2005.

Požadavky

Písemná zkouška se skládá ze 4 částí. Během semestru se píše kontrolní test zaměřený na získané teoretické poznatky z oblasti legislativy. Na konci semestru jsou znalosti ověřovány testem. První je zaměřen na malotonážní anorganické výroby, druhý pak na technologické výpočty. Dále studenti zpracovávají krátkou rešerši na téma technologie anorganických výrob. Výsledná známka je kombinací dosažených výsledků.

Garant

Ing. Petr Bělina, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Trojan, DrSc.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.Ing. Žaneta Dohnalová, Ph.D.Ing. Pavla Honcová, Ph.D.Ing. Petr Košťál, Ph.D.prof. Ing. František Potůček, CSc.doc. Ing. Ladislav Svoboda, CSc.prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.prof. Ing. Miroslav Trojan, DrSc.