Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procesy a zařízení v anorganické techn. (KANT / C151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C151 - Procesy a zařízení v anorganické techn., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Světová surovinová základna a surovinová základna v ČR. Bezpečnost práce a ochrana zdraví v chemických provozech. Vážící technika v chemickém průmyslu.Rozpojování nerostných surovin. Teorie rozpojování, rozpojovací zařízení. Tribochemie a její technické aplikace, zařízení.Principy mechanického, pneumatického a hydraulického třídění zrnitých látek. Typy třídících zařízení.Rozdružování zrnitých systémů (gravitační, magnetické a elektrické, flotace) - jejich zařízení.Odvodňování systémů tuhá fáze - kapalina (zpracování rmutu). Teoretické základy gravitačních a sedimentačních postupů, intenzifikace v odstředivém poli, flokulace. Typy odvodňovacích zařízení. Usazováky, odstředivky.Filtrační postupy, koláčová filtrace. Základy sušení, sušící zařízení.Absorpce, loužení, separace z roztoků - srážení, krystalizace a cementace.Doprava látek v chemickém průmyslu. Doprava tekutin, teoretické základy. Typy dopravních zařízení a jejich volba, podmínky použití.Doprava tuhých a zrnitých látek, teoretické základy, zařízení a jejich volba, podmínky použití.Úprava tuhého materiálu v chemickém průmyslu - spojování, směšování, skladování tuhé fáze.Teoretické základy sdílení tepla. Druhy sdílení tepla a jejich průmyslové využití.Chlazení a ohřívaní látek v chemickém průmyslu, teplonosná média a chladiva. Zařízení pro výměnu tepla, jejich volba a základy výpočtů.Vybrané operace v chemickém průmyslu, fluidní technika.Teoretické základy kontroly a řízení technologických postupů. Základy projektování chemických provozů.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá nezbytné znalosti o metodách zpracování nerostných surovin. Je schopen rozhodovat o výběru technologického zařízení a provést základní výpočty.

Literatura

Václavek V. Bilanční výpočty v chemickém inženýrství. VŠCHT Praha, 1972. MRNKA M., KUCHLER M., SCHRÖTTEROVÁ D. Komplexní zpracování nerostných surovin. VŠCHT Pardubice, 1988. nullKuchler M., Michálek J., Waradzin W. Zařizování závodů. VŠCHT Pardubice, 1985. HOPP V. Grundlagen der chemischen Technologie. Weinheim, 1984. COUPER J.R., PENNEY W.R., FAIR J.R., WALAS S.M. Chemical Process Equipment. Elsevier, Amsterodam, 2005. TATTAMANGALAN R.P. Industrial Instrumentation. Springer-Verlag, London, 2000.

Požadavky

Ústní zkouška.

Garant

Ing. Jana Luxová, Ph.D.prof. Ing. František Potůček, CSc.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.Ing. Jana Luxová, Ph.D.prof. Ing. František Potůček, CSc.