Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická technologie (KANT / C346)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C346 - Anorganická technologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Suroviny pro anorganické výroby.Zpracování energetických surovin.Základní separační a rafinační operace.Kinetické a termodynamické podmínky realizace chemických výrob.Základní typy chemických reaktorů.Úprava vody na pitnou a užitkovou.Základy technologie čištění odpadních vod.Technické plyny.Technologie sloučenin dusíku (NH3, HNO3, močovina)Technologie kyseliny sírové.Technologie kyseliny chlorovodíkové.Technologie kyseliny trihydrogenfosforečné.Výroba sody.Elektrochemické výroby (NaOH, Cl2, Al)Elektrotermiké výroby (bílý P, SiC, CaC2)Výroba a použití průmyslových hnojiv.Základy výroby a aplikace anorganických pigmentů.Výroba skla, keramiky a oceli.Ekologické aspekty anorganických technologií.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se ve výrobních procesech anorganických chemikálií, keramiky, skla a kovů. Je schopen charakterizovat jednotlivé výrobní uzly, umí vnímat chemickou technologii v souvislostech s jinými průmyslovými odvětvími, ekonomikou a ekologií.

Literatura

Büchner W., Schliebs R., Winter G., Büchel K.H. Průmyslová anorganická chemie. SNTL Praha, 1991. Kizlink J. Technologie chemických látek I. a II. VUTIUM Brno, 2001. Lhotka M., Bělina P., Paidar M., Šulcová P., Híveš J. Úvod do anorganické technologie. VŠCHT Praha, 2012. Trojan M., Kuchler M. Obecná technologie. VŠCHT Pardubice, 1990. Trojan M. Kuchler M. Technologie anorganických výrob. Pardubice, 1988. Trojan M. Vybrané kapitoly z anorganické technologie. Pardubice, 1991.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je diskuse nad vybranými okruhy. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem.

Garant

prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Bělina, Ph.D.prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.