Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práškové materiály (KANT / C390)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C390 - Práškové materiály, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikálně-chemické vlastnosti práškových látek. Povrchové vlastnosti anorganických pigmentů, význam povrchového náboje částic práškových materiálů. Povrchové úpravy pigmentových částic.Optické vlastnosti pigmentů. Příčiny barevnosti pigmentů, význam barev a jejich typologie.Mechanismy vzniku spinelových sloučenin (struktura spinelů, typy 2-3, 4-2 a 6-1, ideální krystalová mřížka koeficient jejího zaplnění).Nestechiometrie pigmentů a její příčiny (reálná struktura, mřížkové defekty).Metody přípravy pigmentů. Metody srážení málo rozpustných solí (diagramy srážení, sekundární změny probíhající ve srážené fázi).Příprava pigmentů reakcemi v tuhé fázi (představy o mechanismu reakcí v pevné fázi, řídící děje a možnosti urychlení reakcí v tuhé fázi, mechanismy difúze v práškových látkách).Topochemické reakce, topotaxie.Problematika práškových polykrystalických látek jako surovin při přípravě pigmentů. Význam reaktivity surovin.Základní principy přípravy barevných vysokoteplotních pigmentů. Rozdělení a přehled základních keramických pigmentů.Aplikace pigmentů do keramických glazur a smaltů. Rozdělení glazur. Suroviny pro výrobu glazur. Inovativní povrchy v sanitární keramice.

Získané způsobilosti

Studenti získají informace o vlivu různých způsobů výroby, možnostech zvýšení reaktivity výchozích surovin či mechanismech uplatňujících se při jejich syntéze. Posluchači jsou po absolvování předmětu schopni také charakterizovat fyzikálně-chemické, technologické a také pigmentově-aplikační vlastnosti anorganických pigmentů a diskutovat jejich vliv na kvalitu pigmentů.

Literatura

Šolc Z., Trojan M. Speciální anorganické pigmenty I. VŠCHT Pardubice, 1987. Šulcová P. Vlastnosti anorganických pigmentů a metody jejich hodnocení. Univerzita Pardubice, 2008. Buxbaum G. Industrial Inorganic Pigments. Wiley-VCH, Weinheim, 1993. Chládek J., Mikulecký J., Sova L., Truhlařovský Z. Dekorace užitkového porcelánu. SNTL Praha, 1984. Voluckij S.S. Kurz koloidní chemie. SNTL, Praha, 1984. Gulevič O., Kouba V. Technická keramika, glazury a keramické barvy. SNTL, Praha, 1969. Fujishima A., Hashimoto K., Watanabe T. TiO2 fotokatalýza, základy a aplikace. Silikátový svaz, Praha, 2002. Hlaváč J. Základy technologie silikátů. SNTL, Praha, 1988.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je diskuse o vybraném tématu. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Petra Šulcová, Ph.D.