Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretické základy anorganických výrob I (KANT / C561)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C561 - Teoretické základy anorganických výrob I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální děje limitující kinetiku technologických procesů. Difúzní pochody. Fickův zákon v časově ustálených podmínkách, jeho aplikace.Noyes-Nernstova a Hixon-Crowelova rovnice. Charakter řídícího děje.Difuze v neustálených podmínkách. Řešení a použití 2. Fickova zákona.Difúze v pevných látkách, její mechanismus, teplotní závislost. Typy difúze, její aktivační energie. Objemový tok při difúzi.Vznik nové fáze krystalizací z roztoku či taveniny, homogenní a heterogenní nukleace. Růst nové fáze, mechanismus a rychlost růstu krystalové plochy. Tammanovy křivky.Adsorpce a desorpce. Adsorpční izotermy. Vícevrstvá fyzikální adsorpce, izoterma BET. Vliv teploty. Kapilární kondenzace, pórovitost, měření distribuce velikosti pórů.Kinetika homogenních simultánních chemických reakcí. Termíny a definice. Závislosti typu koncentrace čas a koncentrace koncentrace, určení rychlostních konstant. Princip ustáleného stavu.Teorie rychlostní konstanty. Závislost reakční rychlosti na teplotě a na stupni konverze. Určení řádu reakce.Kinetika heterogenních nekatalyzovaných reakcí. Model nezreagovaného jádra a model kontinuální reakce.Kinetika heterogenních katalyzovaných reakcí, formální a modelové kinetické rovnice, dílčí děje, obecná kinetická rovnice.Přenos hmoty difúzí u heterogenně katalyzovaných reakcí, vnější a vnitřní difúze. Thieleho modul, faktor využití vnitřního povrchu katalyzátoru a možnosti jeho zvyšování.Katalyzátory, jejich vlastnosti, příprava, mechanismus účinku.Základy výpočtů reaktorů. Vsádkové a průtokové dokonale míchané reaktory.Průtokový reaktor s pístovým tokem. Neizotermní režim reaktorů.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu je vybaven znalostmi technické fyzikální chemie, zejména aplikované reakční kinetiky, požadovanými na na různých pozicích v chemickém průmyslu, výzkumu a vývoji, školství a dalších oblastech národního hospodářství

Literatura

Šolc Z., Velich V. Aplikovaná reakční kinetika. VŠCHT Pardubice, 1989. Atkins P., Paula J. Fyzikální chemie, 9. vydání. VŠCHT Praha, 2013. Ilavský a kol. Aplikovaná chemická kinetika a teória reaktorov I. Alfa, Bratislava, 1990. Wilkinson D.S. Mass Transport in Solids and Fluids. Cambridge University Press, Cambridge, 2000. West A.R. Basic Solid State Chemistry. John Wiley, Chichester, 1999. Van Santen R. A. (Ed.). Catalysis: An Integrated Approach. Elsevier, Amsterdam, 1999. Cussler E. L. Diffusion, Mass Transfer in Fluid Systems. Cambridge University Press, Cambridge, 2000. Thomas J. M., Thomas W. J. Principles and Practice of Heterogeneous Catalysis. VCH, Weinheim, 1997.

Požadavky

Během semestru se píší tři výpočtové testy, předmět je zakončen písemným testem a ústní zkouškou. Podmínkou přistoupení k ústní zkoušce je úspěšné absolvování všech průběžných testů a písemné části zkoušky.

Garant

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Svoboda, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Roman Bulánek, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Svoboda, CSc.