Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Suroviny pro anorganické výroby (KANT / C806)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C806 - Suroviny pro anorganické výroby, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Surovinová základna ČR, světová surovinová základna, klasifikace zásob.Rozpojování nerostných surovin. Teorie rozpojování, klasické a nekonvenční postupy.Rozpojovací zařízení. Tribochemie a její technické aplikace, zařízení.Principy mechanického, pneumatického a hydraulického třídění zrnitých látek.Typy třídících zařízení.Rozdružování zrnitých systémů (gravitační, magnetické, flotační a nekonvenčnípostupy). Rozdružovací technika.Odvodňování systémů tuhá fáze - kapalina. Teoretické základy gravitačních a sedimentačních postupů, intenzifikace v odstředivém poli.Typy odvodňovacích zařízení. Usazováky, odstředivky.Filtrační postupy, druhy filtrace.Základy sušení, sušící zařízení.Netradiční způsoby zpracování a úpravy nerostných surovin (loužení, chlorace).Separace z roztoků (krystalizace, cementace, srážení).

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v postupech zpracování nerostných surovin. Je kompetentní rozhodovat o výběru technologického zařízení a provést základní výpočty. Absolvování předmětu je základem pro studium předmětu "Procesy a zařízení v anorganické technologii".

Literatura

nullCOUPER J. R. Chemical Process Equipment. Gulf Professional Burlington, 2005. Tarján G. Mineral processing. Akadémiai Kiadó Budapest, 1986.

Požadavky

V závěrečném písemném testu budou prověřovány získané znalosti z oblasti zpracování surovin.

Garant

Ing. Petr Košťál, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavla Honcová, Ph.D.Ing. Petr Košťál, Ph.D.