Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management kvality (KANT / C818)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KANT / C818 - Management kvality, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řízení jakosti. Význam, zásady, terminologie podle ČSN EN ISO 9000.Ukazatele jakosti, jejich zjišťování. Metody hodnocení jakosti výrobků. Činitelé ovlivňující jakost výrobků a služeb.Zásady řízení jakosti u výrobce, etapy vzniku výrobku a jeho jakosti. Náklady na jakost.Normy řady ISO 9000 pro řízení a zabezpečování jakosti. Požadavky na systémy managementu jakosti podle ČSN EN ISO 9001.Zlepšování výkonnosti systémů managementu jakosti podle ČSN EN ISO 9004.Management jakosti v systému řízení chemického podniku. Vertikální a horizontální linie systému jakosti. Organizační struktura podniku realizujícího management jakosti, modely.Statistické řízení jakosti. Podstata, metody, příklady, software.Interní audity systému jakosti. Prověřování systémů jakosti podle ČSN EN ISO 19011.Environmentální management, normy řady ČSN EN ISO 14000 pro jeho uplatňování.Systémy pro ochranu zdraví a bezpečnosti při práci, norma OHSAS 18001.Vliv státu na řízení jakosti. Zákon o technických požadavcích na výrobky. Technická normalizace a zkušebnictví.Akreditace. Český akreditační systém. Postup akreditace. Předpisy a dokumenty pro řízení akreditace v ČR.Metrologie. Zákon o metrologii. Základní pojmy, rozdělení měřidel, schvalování a ověřování měřidel. Orgány a organizace v ČR působící v oblasti metrologie.Zákon o ochraně spotřebitele. Základní pojmy. Povinnosti při prodeji výrobků a poskytování služeb. Úkoly veřejné správy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má všeobecný přehled o systémech řízení, které jsou v chemických firmách uplatňovány s cílem neustálého zvyšování kvality výrobků, ochrany životního prostředí a zdraví a bezpečnosti při práci, jakož i o dalších činnostech, které s tím souvisí. Je obeznámen se základními legislativními předpisy a technickými normami, které tyto činnosti upravují. Vzhledem k univerzálnosti získaných vědomostí může nalézt široké uplatnění na různých pozicích zejména středního managementu v mnoha oblastech průmyslové praxe.

Literatura

nullMacurová P., Noskievičová D., Klabusayová N. Řízení jakosti. VŠB v Ostravě, 1992. Zelenka J., Zelenková L. Řízení jakosti. Metrologie, normalizace, certifikace. VŠP Hradec Králové, 1997. Tošenovský J., Noskievičová D. Statistické metody pro zlepšování jakosti. Montanex a.s. Ostrava, 2000. Kupka K. Statistické řízení jakosti. Trilobyte Statistical Software Pardubice, 1997. Besterfield D.H., Besterfield-Michna C., Besterfiled G.H., Besterfield-Sacre M. Total Quality Management. Prentice Hall, Columbus, 1999.

Požadavky

Ústní zkouška.

Garant

Ing. Žaneta Dohnalová, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Svoboda, CSc.

Vyučující

Ing. Žaneta Dohnalová, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Svoboda, CSc.