Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemistry (KBBV / C017A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C017A - Biochemistry, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny - chiralita, funkce, význam, rozdělení podle struktury.Cukry - chiralita, názvosloví, funkce a význam. Glykosidická vazba. Deriváty cukrů.Lipidy - struktura, význam a rozdělení. Jednoduché, složené a polární lipidy. Fosfolipidy.Vitaminy - struktura, funkce, výskyt a význam. Hormony - struktura, funkce a význam.Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny - struktura a význam. Genetický kód a mutace.Enzymy - klasifikace, názvosloví a biochemický význam, aktivní a alosterické centrum.Kinetika enzymových reakcí, specifita substrátová a účinková. Inhibice enzymů.Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace. Chemiosmotická teorie syntézy ATP.Fotosyntéza.Citrátový a glyoxylátový cyklus, princip, význam. Odbourání pyruvátu. Anaplerotické reakce.Glykolýza, fermentace, pentosový cyklus. Metabolismus fruktosy a galaktosy.Funkce karnitinu, ?-oxidace a modifikace pro liché a nenasycené kyseliny. Zpracování propionyl CoA.Bílkoviny - štěpení. Transaminace, aldolové štěpení a dekarboxylace. Odbourání C skeletů.Detoxikace amoniaku u živočichů. Ornithinový cyklus. Odbourání nukleotidů .Glukoneogenesa, glykoneogenesa. Biosyntéza aminokyselin a lipidů.

Získané způsobilosti

Posluchač v předmětu získá komplexní znalosti o průběhu všech základních metabolických pochodů živého organismu. Je schopen řešit problematiku enzymatické katalýzy biochemických reakcí a experimentálně sledovat průběh většiny biochemických reakcí různých typů.

Literatura

Mathews C. K., van Holde K. E., Ahern K. G. Biochemistry, third edition, Addison.

Požadavky

Průběžná kontrola studia - dotazy na přednáškáchPovinná účast na seminárních cvičeníchRočníková zkoušková písemka - 33% zkouškyÚstní část zkoušky (2 otázky) - 67 % zkoušky

Garant

prof. Ing. Alexander Čegan, CSc.