Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (KBBV / C147)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C147 - Mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikrobiologie, rozdělení, význam. Dělení mikroorganismů, zařazení v živých soustavách. Prokaryotické a eukaryotické mikroorganismy. Klasifikace a názvosloví. Identifikace mikroorganismů.Bakterie, stavba bakteriální buňkyVýživa mikroorganismů, zdroje základních prvků, kultivační média. Příjem živin. Rozmnožování bakterií, růstové křivky, kontinuální kultivace.Základy genetiky., změny genetických informací (mutace, modifikace, rekombinace). Proměnlivost mikroorganismů (M, S, R fáze)Fyzikální a chemické vlivy působící na růst mikroorganismů.Biologické vlivy působící na růst mikroorganismů. EnzymyMetabolismus mikroorganismů, způsoby získávání energie. Anaerobní katabolické reakce. Nejdůležitější druhy kvašení.Aerobní katabolické procesy. Anaerobní respirace.Rozdělení bakterií - Bergerův systém. Nejdůležitější druhy bakterií (G- aerobní tyčinky a koky, G- fakultativně anaerobní tyčinky a koky, G+ koky, tyčinky a koky tvořící spóry, G+ nespirálující tyčinky, Aktinomycety, Spirochety, Mykoplasmata). Řasy a Sinice. Viry a bakteriofágy.Kvasinky, morfologie, vlastnosti, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů kvasinek.Plísně, charakteristika, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů plísní.Mikroorganismy v koloběhu prvků v přírodě. Mikroorganismy a vyšší rostliny. Vlivy působící nepříznivě na mikroorganismy v prostředí. Využití mikroorganismů.

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v rozdělení eukaryotických a prokaryotických mikroorganismů důležitých z hlediska potravinářské mikrobiologie a v typech jejich metabolismu.

Literatura

VYTŘASOVÁ J., MAZUROVÁ J. Mikrobiologická kontrola v klinické a technické praxi (Obecná část), Univerzita Pardubice, 1995. Kunc F., Ottová V. Mikrobiologie pro posluchače studijního oboru technologie vody. VŠCHT Praha, 1998.

Požadavky

ústní zkouška a písemný test z laboratorního cvičení

Garant

doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.

Vyučující

Ing. Petra Moťková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.Ing. Petra Moťková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.