Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cytologie a cytodiagnostika (KBBV / C311)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C311 - Cytologie a cytodiagnostika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice života, organizace živých soustav. Buněčná teorie (buňky prokaryotické, eukaryotické, rostlinné, živočišné). Základní stavební prvky buněk. Stavba a funkce jádra.Nukleové kyseliny, chromozómy - stavba, funkce. Syntéza DNA, reparace. Transkripce - Posttranskripční modifikace. Translace - Posttranslační modifikace. Degradace proteinů.Buněčné membrány - stavba, funkce, transport látek, osmotické jevy, difúze. Kompartmentace. Endoplazmatické retikulum. Golgiho komplex.Buňky a imunita.Mitochondrie - stavba, funkce, tvorba ATP, mitochondriální DNA. Cytoskelet - mikrotubuly, mikrofilamenta, intermediární filamenta, pohyby buněčných organel, buněčné motory.Reprodukce buněk - buněčný cyklus a jeho regulace. Kmenové buňky. Niché. Apoptóza. Nekróza.Regulace buněčných funkcí v rámci celého organismu. Gen. Genetický kód. Podíl geonomu na vzniku genetických chorob. Mutace. Reparace poškozené DNA. Variabilita.Maligní transformace buněk - typy onkogenů, antionkogeny, aktivace protoonkogenů. Klasifikace nádorů. Charakteristika normální a nádorové buňky (in vitro, in vivo). Karyotyp. Nádory a vliv prostředí.Buněčné kultury v biomedicíně, tkáňové inženýrství.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o biologii buněk eukaryot, seznámí se s diskutovanými tématy současnosti - maligní transformace, kmenové buňky, buněčné kultury v biomedicíně a tkáňové inženýrství. V průběhu praktických cvičení si osvojí základní metody pro práci v laboratoři tkáňových kultur.

Literatura

Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. H&H, Jinočany 2000. Masopust, J. a kol. Patobiochemie buňky, Praha, 2003. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí n.L. 2005.

Požadavky

písemný test

Garant

MUDr. Tomáš Soukup

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.MUDr. Tomáš Soukup