Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z mikrobiologie I (KBBV / C348)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C348 - Laboratoř z mikrobiologie I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři, vybavení mikrobiologické laboratoře, způsoby sterilizace, dezinfekce, příprava skla, zásady aseptické práce, základní terminologie.Živné půdy (tekuté a tuhé) - příprava, sterilizace a rozlévání živných půd.Očkování mikroorganismů, nácvik očkování různými technikami, izolace čisté kultury, uchovávání a oživování bakteriálních kultur. Růst mikroorganismů na pevných a v tekutých živných půdách (půdy základní, selektivní, selektivně diagnostické) - hodnocení mikroskopických a morfologických znaků. Aerobní, mikroaerofilní a anaerobní inkubace.Vliv různých podmínek na růst mikroorganismů - pH, teplota, UV záření, osmotický tlak.Mikroskopické vyšetřovací metody - pozorování živých mikroorganismů v zástinu, fixace a barvení mikroorganismů. Barvení dle Grama, morfologie bakteriálních buněk, uspořádání v zorném poli.Barvení spor a pouzder.Acidorezistentní barvení - Ziehl-Neelsen, barvení podle Giemsy.Virologie - způsoby očkování tkáňových kultur, kuřecích embryí. Hemadsorpce, hemaglutinace.Mykologie - přímé pozorování mikroskopických hub v biologickém materiálu, GT-test, produkce chlamydospor a pseudomycelia u kvasinek, histologické preparáty.Kultivace klinicky významných hub. Druhy kultivačních médií. Příprava a pozorování nativního preparátu hub.Testy založené na přeměnách sacharidů - oxidace, fermentace, VP a MR test. Biochemické testy založené na přeměně dusíkatých látek a ostatní biochemické testy, mikrotesty.

Získané způsobilosti

Student je schopen orientace v barvících metodách potřebných pro zjištění morfologie bakteriálních buněk, přípravě živných médií, kultivačních technikách a testech používaných k identifikaci mikroorganismů. Absolvování předmětu je základem pro studium speciální a klinické mikrobiologie.

Literatura

nullVYTŘASOVÁ J., BÍLKOVÁ Z. Cvičení z obecné mikrobiologie. Univerzita Pardubice, 1998.

Požadavky

Znalosti předmětu jsou prověřovány písemnou formou.

Garant

Mgr. Sylva Janovská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Sylva Janovská, Ph.D.RNDr. Petra Mosio, Ph.D.Mgr. Radek Sleha