Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská legislativa (KBBV / C366)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C366 - Potravinářská legislativa, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy potravinové politiky. Potravinářská legislativa v ČR a EU - historie a současný vývoj legislativy.Evropský úřad pro potraviny (EFSA), systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Strategie bezpečnosti potravin v ČR - SVS, SRS, SZPI, ÚKZÚZ, KHS a ZU.Přehled platných dokumentů, zákonů, vyhlášek, nařízeních a norem. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb.Systémy řízení kvality: mezinárodní normy: ISO 9001 a HACCP. Vztah HACCP k správné hygienické praxi (GHP), správné výrobní praxi (GMP), technické normě BRC. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP.Kritické body ve výrobě potravin (HACCP), rizikové kategorie potravin, dodržování hygieny a sanitace.Uvádění potravin do oběhu a označování potravin. Potraviny pro zvláštní výrobu, bioprodukce a biopotraviny. Potraviny na bázi GMO.Mikrobiologické požadavky na potraviny: nařízení 2073/2005/ES a 1441/2007/ES.Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR.Potravinářská aditiva a antimikrobiální látky.Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin - odběr vzorku, analýza, vyhodnocení. Validace metod, referenční materiály, nové trendy z AOAC.

Získané způsobilosti

Absolvent získá znalosti týkající se obecných principů systémů zachování zdravotní nezávadnosti potravin v celém potravinovém řetězci - ovládá požadavky na systémy HACCP, ISO 9000, BRC. Zná způsob sestavení kontrolních systémů pro zajištění bezpečných potravin. Definuje hlavní body, ve kterých může docházet k porušení zdravotní nezávadnosti potravin a definuje jejich kontrolu. Má znalosti o legislativních požadavcích v ČR i v Evropské Unii a orientuje se v kontrolní činnosti orgánů zajišťujících bezpečnost potravin.

Literatura

http://web.vscht.cz/kocourev/files/Uvod-PL-skript.pdfhttp://www.konzument.cz/publikace/soubory/pruvodce_spotrebitele/znacky_a_informace_na_potravinach.pdf

Požadavky

Zkouška se skládá z přístupového testu a ústní části. Studenti před ústní částí zkoušky vyplňují předložený test a musí správně zodpovědět minimálně 55 % otázek. Pokud ani na druhý termín zkouškový test úspěšně nenapíší, postupují přesto k ústní části zkoušky. Po vyhodnocení ústní části zkoušky, kde student odpovídá na dvě tažené otázky, je ohodnocen výslednou známkou. Základem zkoušky je rozprava nad způsoby zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin a dále by měl student prokázat orientaci v právních a technických dokumentech, příp. znát terminologii.

Garant

Ing. Petra Moťková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iveta Brožková, Ph.D.Ing. Petra Moťková, Ph.D.