Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Transfúzní lékařství (KBBV / C369)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C369 - Transfúzní lékařství, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Imunohematologie (reakce antigen - protilátka, základní metody v imunohematologii, imunologie krevních elementů, sérové znaky, význam allo- a autoprotilátek, transfúzní imunologie, specifikace diagnostik a interpretace výsledků)Vyšetřování krevních skupin v systému ABO a Rh, chybně negativní a chybně pozitivní výsledky, význam pro hemoterapiiKlinický význam dalších skupinových systémů erytrocytů a sérových skupinVýznam antigenů leukocytů a trombocytů pro hemoterapii, pro transplantace a v graviditěTypy protilátek a jejich význam pro vznik hemolytické choroby novorozenců a získané hemolytické anemiePostupy klinické transfúze, účelná hemoterapie (odběr vzorku krve pro předtransfúzní vyšetření, druhy transfúzních přípravků a krevních derivátů, indikace, postup při provádění transfúze, podávání periferními katétry, potransfúzní reakce a jejich hlášení)Diagnostická séra, specifikace a kontroly kvalityDárcovství krve, legislativa, výběr dárce, odběr krve a jejich složekVýroba transfúzních přípravků, jejich přehled a specifikace. Separace a konzervace krevních složek, výroba transfúzních přípravků a plazmy pro frakcionaci na krevní deriváty.Laboratorní vyšetření transfúzních přípravků, prevence přenosu chorob transfúzními přípravky a krevními deriváty, podmínky skladování, filtrace transfúzních přípravkůAutotransfúze, deleukotizace a kryokonzervacePodmínky skladování transfúzních přípravků a jejich změny v průběhu skladováníSprávná výrobní praxe (SVP v průběhu odběrů, zpracování, skladování, výdeje, kontrola jakosti, zásady tvorby standardních operačních postupů a validací, související dokumenty ČR, Evropské komise, Rady Evropy a Světové zdravotnické organizace)Separátory krevní plazmy a krevních buněk, příprava hematopoetických kmenových buněk k transplantacím. Kmenové buňky embryonální a kmenové, pluripotentní a multipotentní. Vhodné tkáně pro izolaci, metody. Využití kmenové buňky k transplantaci.Infekce přenášené krví, screeningové vyšetření protilátek a antigenů podle Evropské legislativy a v ČR, reaktivní vzorek, důvody pro vyloučení z dárcovství krve, transfúzí přenášené infekce a diagnostické postupy průkazu (přímý, nepřímý)Průtoková cytometrie v transfúzním lékařství, měřené buněčné parametry, součásti cytometru, fluorescenční barviva, princip detekce buněk pomocí fluorescence

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student připraven pro jednoduché úkony v laboratořích Transfuzního oddělení.

Literatura

přednášky. Řeháček, Vít. Transfuzní lékařství. Praha. ISBN 978-80-247-4534-3.PENKA, M.; TESAŘOVÁ, E. Hematologie a transfúzní lékařství II. Praha: Grada, 2012. Jílková H. Transfúzní lékařství. Pardubice, 2009. ISBN 978-80-7395-151-1.

Požadavky

Výuka laboratorních cvičení probíhá blokově na Transfuzním odd. Nemocnice Pardubice. Na prvním úvodním cvičení, které se koná na KBBV, budou studenti rozděleni do skupin, po kterých se budou střídat na Transf. odd.Písemný test - minimálně 60 % správných odpovědí

Garant

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.MUDr. Helena GeierováMUDr. Vladimíra Mužáková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.MUDr. Helena GeierováMUDr. Vladimíra Mužáková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.MUDr. Helena GeierováMUDr. Vladimíra Mužáková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.