Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vyšetřovací metody v ochr. veř.zdraví (KBBV / C381)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C381 - Vyšetřovací metody v ochr. veř.zdraví, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní definice biologického rizika, rozdělení biologických činitelů do 4 základních skupin dle závažnosti a pravděpodobnosti vyvolání onemocnění v lidské populaci.Biologičtí činitelé skupin 3 a 4 s nejvyšší mírou zdravotního rizika a rizika jejich zneužití pro bioterorismus.Soubor opatření k ochraně zdraví. Legislativní vymezení rizikových faktorů a opatření k ochraně zdraví.Pravidla bezpečnosti zpracování biologického materiálu BSL1-4.Dekontaminační metody.Preventivní opatření vedoucí k ochraně veřejného zdraví - očkovací programy v ČR.Spektrofotometrická a chromatografická stanovení některých toxikologicky významných látek a jejich metabolitů v biologickém materiálu.Úprava biologického materiálu pro stopovou analýzu.Biologické účinky neionizujícího elektromagnetického záření (světelné, UV, IČ, lasery, magnetické pole).Nejvyšší přípustné hodnoty pro expozici osob neionizujícímu elektromagnetickému záření. Metodika měření neionizujícího elektromagnetického záření.Biologické účinky ionizujícího a radioaktivního záření, metody měření ionizujícího a radioaktivního záření.Účinky chemických škodlivin, biologické expoziční testy. Základní analytické metody biologických expozičních testů.Hygienické požadavky na kvalitu venkovního i vnitřního ovzduší, legislativní opatření, metody vzorkování ovzduší, metody analýzy ovzduší.Hygienické požadavky na pitnou vodu a na vodu určenou k osobní hygieně a koupání (nejen v bazénech, ale i přírodních nádržích), legislativní opatření.Hygiena potravin, dozor nad kvalitou potravin a pokrmů - legislativní opatřeníZáklady hygieny práce, pracoviště, expozice, osobní ochranné prostředky, klimatizace, větrání, nemoci z povolání a jejich prevence.Prach a hluk v pracovním a životním prostředí, analytické metodiky měření prašnosti a hluku.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu získá celkový přehled o možnostech využití vyšetřovacích metod v ochraně veřejného zdraví.

Požadavky

Závěrečný test.

Garant

doc. Mgr. Roman Kanďár, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Roman Kanďár, Ph.D.Mgr. Pavla Královcová, Ph.D.doc. RNDr. Miloš Steinhart, CSc.