Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mikrobiologie (KBBV / C384)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C384 - Obecná mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mikrobiologie (rozdělení a význam). Taxonomie bakterií. Morfologie bakterií. Stavba bakteriální buňky.Výživa mikroorganismů, zdroje základních prvků. Růst a množení bakterií (růstový cyklus, růstová křivka). Pěstování bakterií na umělých živných půdách.Podmínky přežívání a usmrcování mikrobů (vliv teploty, záření, pH, a dalších faktorů). Desinfekce a sterilizace.Biologické vlivy působící na růst a rozmnožování mikroorganismů.Enzymy. Metabolismus mikroorganismů. Způsoby získávání energie u mikroorganismů.Aerobní katabolické procesy. Anaerobní respirace.Základy genetiky mikroorganismů. Změny genetických informací mikroorganismů (mutace, rekombinace). Přenos genetické informace (konjugace, transformace, transdukce).Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiályRozdělení bakterií - Bergerův systém. Nejdůležitější druhy bakterií (G- aerobní tyčinky a koky, G- fakultativně anaerobní tyčinky a koky, G+ koky, tyčinky a koky tvořící spóry, G+ nespirálující tyčinky, Aktinomycety, Spirochety, Mykoplasmata). Řasy a Sinice. Viry a bakteriofágy.Kvasinky, morfologie, vlastnosti, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů kvasinek.Plísně, charakteristika, rozmnožování, rozdělení. Přehled nejdůležitějších druhů plísní.Mikroorganismy v koloběhu prvků v přírodě. Mikroorganismy a vyšší rostliny. Vlivy působící nepříznivě na mikroorganismy v prostředí. Využití mikroorganismů.

Získané způsobilosti

Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakochemie a medicinální materiályPosluchač se po absolvování předmětu orientuje v rozdělení eukaryotických a prokaryotických mikroorganismů důležitých z hlediska potravinářské mikrobiologie a v typech jejich metabolismu.

Literatura

BEDNÁŘ M. a kol. Lékařská mikrobiologie, Marvil, 1996. null. null, null. ISBN null.Votava M. Lékařská mikrobiologie obecná. Neptun, Brno, (2001). ISBN 80-902896-2-2. Brno, 2001. Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře, SNTL Praha 2005. Jungbauerová L. Úvod do mikrobiologie, 1998, Nakladatelství Karolinum. Kaprálek F. Základy bakteriologie, 2000, Nakladatelství Karolinum. Celer, V.; Celer, V. ml. Obecná virologie. Hradec Králové, 2010. ISBN 978-80-87009-70-3.

Požadavky

Studijní obor: Hodnocení a analýza potravin a Farmakologie a medicinální materiályZkouška je ústní. Jsou prověřovány nejen obecné znalosti z předmětu, ale u oboru Hodnocení a nanlýza potravin i poznatky procvičované na laboratorních cvičeních.

Garant

doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.

Vyučující

Ing. Marcela Pejchalová, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.