Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná farmakologie (KBBV / C401)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C401 - Obecná farmakologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná farmakologie (témata přednášek)T 1: Úvod ? třídění oboru, základní pojmyT 2: Farmakodynamika I:- Specifický a nespecifický účinek- Základní pojmy farmakodynamiky- Receptory a transdukční mechanismyT 3: Farmakodynamika II- Farmakodynamické interakce- Přehled základních mediátorů a tkáňových hormonůT 4: Farmakokinetika I- Mechanizmy osudu léčiv v organizmu- Transmembránové transporty léčiv- Biodistribuce léčivT 5: Farmakokinetika II- Metabolická biotransformace léčiv a jejich exkreceT 6: Farmakokinetika III- Základní farmakokinetické parametryT 7: Přehled faktorů ovlivňujících farmakokinetiku a farmakodynamiku léčiv- Faktory se vztahem k vlastnostem léčiva a k jeho podání- Lékové formy, způsoby podání, dávkyT 8: Faktory se vztahem k individualitě příjemce- Variability genetické, pohlavní, ontogenetické, funkčního dynamického stereotypuT 9: Vývoj nových léčiv- Zdroje lékových inovací (podle inovačních stupňů))- Předklinické testování potenciálních léčivT 9: Klinické testování léčiv a farmakovigilance- Rozdělení a způsoby provádění lékových studií- Fáze klinického testování lékůT 10 Etické principy testování léků- Farmakovigilance: základní pojmy a principyT 11: Základy toxikologie léků- Lékové otravyT 12: Aktuální téma- Kanabinoidní systém mozku a jeho potenciální významT 13: Seminární diskuse k obecně farmakologickým tématům: okruhy zvolí posluchači

Získané způsobilosti

Absolvování předmětu je určeno především pro zájemce, hodlající nalézat budoucí uplatnění ve výzkumu a vývoji nových léčiv, při zkoušení léčiv v klinických biochemických laboratořích a v laboratořích výrobců a distributorů hromadně vyráběným léčivých přípravků.

Literatura

Martínková J. a kol.: . Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada publishing, Praha , 2007. ISBN 978-80-247-1356-4.Květina J., Herink J., Vopršalová M.:. Základy farmakologie I.díl (skripta). Brno, 1999. ISBN 80-85114-44-5.

Požadavky

závěrečný test a ústní zkouška

Garant

Mgr. Lenka Brůčková, Ph.D.Mgr. Michal Šiller, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Brůčková, Ph.D.Mgr. Michal Šiller, Ph.D.