Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické mikroskopické metody ve zdrav. (KBBV / C427)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C427 - Optické mikroskopické metody ve zdrav., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zásady bezpečnosti práce v biologické laboratoři. Základy práce se světelným mikroskopem. Metody zvyšující kontrast zobrazení ve světelném mikroskopu (temné pole, fázový kontrast, DIC). Příprava nativního preparátu. Vitální barvení, rostlinná buňka a organely. Mitóza, barvení, pozorování chromozómů. Meióza. Cytometrie - měření velikosti buněk. Počítání buněk. Pletiva. Video - ultrastruktura rostlinných a živočišných buněk, mitóza, meióza, cytokineze.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen práce se světelným mikroskopem a je schopen připravovat preparáty pro tento mikroskop. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro zvládnutí dalších navazujících laboratorních cvičení.

Literatura

Návody jsou k dispozici ve STAGu. Berger J., Holinka J. Základní biologická cvičení. Skriptum Univerzity Pardubice 1995. Paleček J. Biologie buňky. I. Základy mikroskopické cytologie. Vydavatelství Karolinum, Praha 1996. Hejtmánek M. Úvod do světelné mikroskopie. Skriptum UP Olomouc 2001.

Požadavky

Závěrečný písemný test, kde studenti musí správně zodpovědět minimálně 60 % otázek.

Garant

RNDr. Karel Královec, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.

Vyučující

RNDr. Radim Havelek, Ph.D.RNDr. Karel Královec, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.