Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie (KBBV / C501)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C501 - Biologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Chemické složení buňky - biogenní prvky; voda a anorganické látky; glycidy, aminokyseliny, tuky, membránové lipidy; polysacharidy, proteiny, nukleové kyseliny. Buněčná teorie. Základní charakteristika prokaryotní a eukaryontní buňky. Srovnání buňky bakterií, archeí a eukaryot, typy eukaryotních buněk. Diferenciace buněk mnohobuněčného organismu. Biomembrány. Uspořádání molekul lipidů a proteinů v biomembránách - fluidně mozaikový model. Glykokalyx a buněčná stěna - složení, vznik Recyklace membrán. Vnitřní membránové systémy buňky - stavba a funkce, měchýřkový transport, endoplazmatické retikulum; Golgiho komplex, lysozómy, peroxisomy, sekreční a endocytická dráha. Semiautonomní organely - mitochondrie, chloroplasty - stavba, semiautonomie, doklady o původu. Získávání energie v mitochondriích a chloroplastech.Cytoskelet. Mikrotubuly, mikrofilamenta, intermediálních filamenta - struktura a funkce. Pohyby buněk a organel. Jádro - stavba a funkce. Mikroskopická a submikroskopická struktura chromozómů. Poruchy počtu a struktury chromosomů.Struktura a funkce DNA - replikace DNA, oprava DNA; realizace genetické informace- transkripce, posttranskripční úpravy, translace a posttranslační modifikace. Reprodukce buněk - buněčný cyklus, mitóza, cytokineze. Maligní transformace buněk. Poškození a zánik buňky - nekróza, apoptóza. Viry - charakteristika, struktura a tvar virionu. Reprodukce virů v hostitelských buňkách. Základní třídění virů. Priony. Vztah buňky a okolí - mezibuněčné spoje a mezibuněčná hmota, adheze buněk, rozpoznávání buněk. Mezibuněčná hmota u rostlin, hub a živočichů - struktura a význam. Rozmnožování organizmů. Nepohlavní rozmnožování - amixe. Pohlavní rozmnožování. Meióza. Spermiogeneze a oogeneze. Oplození. Chromozomová determinace pohlaví. Ontogeneze. Evoluce organismů - základní pojmy, základní mechanismy mikro a makroevoluce

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientace v biologii. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium dalších navazujících předmětů biochemie, molekulární biologie, fyziologie, imunologie atd.

Literatura

Rosypal S. a kol. Nový přehled biologie. Scientia, Praha 2003. Nečas, O. a kol. Obecná biologie pro lékařské fakulty. H&H, Jinočany 2000. Alberts, B. a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí n.L. 2005. Kubišta, V. Buněčné základy životních dějů. Scientia, Praha 1998. Rosypal, S. Úvod do molekulární biologie I., II., III., a IV. díl. Brno 1998-2002.

Požadavky

Zkouška je písemná a skládá se ze závěrečného testu a studenti musí správně zodpovědět více než 60% otázek.

Garant

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.RNDr. Olga Hrušková, CSc.RNDr. Karel Královec, Ph.D.