Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z obecné mikrobiologie I (KBBV / C509)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C509 - Laboratoř z obecné mikrobiologie I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost a zásady práce v mikrobiologické laboratoři, vybavení laboratoře, způsoby sterilace a desinfekce, zásady aseptické práce, základní terminologie, příprava skla.Mikroskop, principy světelné mikroskopie, složení mikroskopu, seřízení optické osy, práce s imersním objektivem, mikroskopie v zástinu.Trvalé preparáty, nativní preparát, jednoduché barvení.Diferenciační barvení, diagnostické barvení, morfologie bakteriální buňky, uspořádání v zorném poli.Barvení podle Grama, negativní barvení.Barvení spor a pouzder.Barvení volutinu, bílkovin a jader kvasinek.Měření velikosti buněk, pozorování mikroorganismů v zástinu.Příprava a rozlévání živných půd.Nácvik očkování různými technikami, izolace čisté kultury, uchovávání a oživování bakteriálních kultur.Růst mikroorganismů v pevných a tekutých živných půdách. Identifikace kvasinek, tvorba pseudomycelia a blastospor.Mikroskopie plísní, příprava sklíčkových kultur a obrovských kolonií plísní.Zjišťování pohyblivosti mikroorganismů, stanovení počtu buněk v Bürkerově komůrce.Náhradní laboratoře, kontrolní test.

Získané způsobilosti

Student ovládá základní principy mikrobiologické práce (aseptická práce), umí zacházet s mikroskopem, připravovat živná média a inokulovat a kultivovat mikroorganismy.

Literatura

Šilhánková L., Demnerová K. Návody pro laboratoře z mikrobiologie. SNTL Praha, 1985. Vytřasová J., Bílková Z. Návody pro laboratoře z mikrobiologie. Univerzita Pardubice, 1998.

Požadavky

Zápočet je udělován po absolvování všech laboratorních úloh, vypracování příslušných protokolů a napsání kontrolního testu.

Garant

Ing. Marcela Pejchalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Pejchalová, Ph.D.Ing. David Šilha