Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biochemie (KBBV / C510)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C510 - Obecná biochemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj biochemie. Charakteristika živých systémů - složení, organizace, funkce.Buňka - prokaryotická a eukaryotická, rozdíly, stavba, organely. Membrány, složení, funkce. Voda a její biochemický význam v organismu.Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny ? struktura, funkce, význam. Rostlinné a živočišné proteiny, složené bílkovinyStruktura, vlastnosti a typy glykoproteinů, proteoglykanů, kolagenu.Enzymy - názvosloví, struktura, funkce, základní rozdělení. Koenzymy ? základní rozdělení a funkce důležitých koenzymů (ATP, NAD, FAD, SAM, PAPS, CoA)Kinetika enzymových reakcí - teoretický základ, rovnice Michaelis-Mentenové, linearizace. Specifita enzymů. Enzymatická inhibiceNukleotidy a nukleové kyseliny - struktura a význam, replikace, translace a transkripce. Posttranslační modifikace.Sacharidy - základní rozdělení, struktura a funkce. Metabolismus sacharidů ? anaerobní glykolýza, ethanolové kvašení, glykogenolýza svalů a jater Odbourávání sacharidůLipidy - struktura a funkce. Metabolismus lipidů. Mastné kyseliny, fosfolipidy, lipoproteiny, cholesterol.Vitamíny - základní rozdělení a funkce, propojení s funkcí koenzymů, antivitamíny.Metabolismus dusíkatých látekPrincipy látkové a energetické přeměny, bioenergetikaAerobní a anaerobní respiraceCitrátový a glyoxylátový cyklus ? význam, funkce, energetická bilance

Získané způsobilosti

Posluchač v předmětu získá komplexní znalosti o složení živého organismu a o průběhu všech základních metabolických pochodů. Znalosti jsou základem pro pochopení předmětu Potravinářská biochemie

Literatura

Kodíček M. Biochemické pojmy - výkladový slovník. Praha, 2004. VOET D., VOETOVÁ J.G. Biochemie, Victoria publishing Praha 1994. VODRÁŽKA Z. Biochemie 1 - 3, Academia Praha 1992. Hoza I., Kramářová D., Budínský P. Potravinářská biochemie I - III. Zlín, 2006. ISBN 80-7318-396-X.

Požadavky

Test - 60%Ústní zkouška

Garant

RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.Mgr. Šárka Štěpánková, Ph.D.