Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská mikrobiologie (KBBV / C520)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C520 - Potravinářská mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyšetřování potravin a posuzování vzorků. Typy mikrobiologických rozborů.Odběr vzorku, přeprava a zpracování.Kultivační metody detekce a stanovení mikroorganismů v potravinách.Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin.Zjišťování indikátorových mikroorganismů.Patogenní a podmíněně patogenní mikroorganismy v potravinách. Rod Salmonella.Systém kontroly HACCP.Rody Shigella, Citrobacter, Vibrio a ostatní střevní bakterie působící onemocnění z potravin.Hemolytické streptokoky. Zoonotické nemoci přenášené potravinami.Toxinogenní bakterie v potravinách. Rod Clostridium, St. aureus , Bacillus cereus.Toxinogenní pseudomonády. Rod Proteus. Toxinogenní plísně.Viry v potravinách. Automatizované metody a instrumentální technika v mikrobiologii potravin.Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.

Literatura

Adams M.R. and Moss M.O. Food Microbiology, 2000, University of Surrey, Guildford, UK. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0-85404-611-9.Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996.

Požadavky

Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).

Garant

doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.

Vyučující

Ing. Iveta Brožková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.