Předmět Laboratoře z potravinářské mikrobiologie (KBBV / C521)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C521 - Laboratoře z potravinářské mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři, všeobecké pokyny pro provádění mikrobiologických rozborů v potravinářství. Zpracování tekutých, sypkých a kašovitých vzorků potravin k mikrobiologickému vyšetření. Zpracování vzorků potravin tuhé konzistence a vzorků s vyšším obsahem tuku.Stanovení celkového počtu mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů kultivační metodou.Stanovení celkového počtu kvasinek a plísní. Osmofilní kvasinky a plísně, potenciálně aflatoxinogenní plísně.Stanovení aerobních a anaerobních sporotvorných mikroorganismů v potravinách.Stanovení kyselinotvorných, proteolytických, lipolytických a slizotvorných mikroorganismů v potravinách.Stanovení koliformních mikroorganismů metodou kultivační a metodou MPN.Identifikační testy na rozlišení koliformních mikroorganismů. Stanovení enterokoků.Potvrzující testy na enterokoky. Důkaz salmonel, pomnožení.Potvrzující biochemické a sérologické testy na salmonely.Důkaz rodu Campylobacter. Konfirmace rodu Campylobacter.Bacillus cereus v potravinách.Hemolytické streptokoky. Stanovení St. aureus v potravinách.
Získané způsobilosti
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a konfirmaci mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.
Literatura
Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996. Nařízení komise (ES) č. 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Platné normy ČSN ISO.
Požadavky
Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.
Garant
Ing. Iveta Brožková, Ph.D.
Vyučující
Ing. Iveta Brožková, Ph.D.Ing. Petra Moťková, Ph.D.Ing. David Šilha