Předmět Potravinářská mikrobiologie II (KBBV / C524)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C524 - Potravinářská mikrobiologie II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko.Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury.Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla.Mikrobiologie masa a masných výrobků.Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež.Mikrobiologie ryb a rybích výrobků. Konzervy. Kvašená zelenina.Mikrobiologie vajec.Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky.Mikrobiologie lahůdkářských výrobků. Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina.Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa.Droždí. Mikrobiologie pomocných látek a surovin.Mikrobiologie kosmetických výrobků.Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu.Referenční materiály. Potravinářská legislativa.
Získané způsobilosti
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
Literatura
Görner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia požívatín., 2004, Malé Centrum, SR. Adams M. R. and Moss M.O. Food Microbiology, 2000, University of Surrey, Guildford, UK. Varnam A. H., Evans M. G. Foodborne Pathogens an illustrated text, 1991,Manson publishung, London, UK. Jičínská E., Havlová J. Patogenní mikroorganismy v mléce a mlékárenských výrobcích, 1995, ÚZPI Praha. Platné normy ČSN ISO.
Požadavky
Zkouška je ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu za oba semestry. Posuzuje se schopnost orientovat se v problematice potravinářské mikrobiologie, schopnost aplikace vědomostí a návaznosti na další potravinářské a související obory (např. potravinářská technologie, senzorika a jiné).
Garant
doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.
Vyučující
Ing. Iveta Brožková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.