Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoře z potravinářské mikrob. II (KBBV / C525)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C525 - Laboratoře z potravinářské mikrob. II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Diferenciální diagnostika čeledi Enterobacteriaceae.Identifikace některých nefermentujících a dalších bakterií vyskytujících se ve vodě a potravinách ( Alcaligenes, Chromobacter, Flavobacterium, Aeromonas). Kontrola pomocí programu TNW.Stanovení listerií v potravinách.Zjišťování kvality syrového mléka. Stanovení inhibičních látek.Zakysané mléčné výrobky. Kontrola kvality čistých mlékárenských kultur.Mikrobiologické zkoušení masa a masných výrobků. Průkaz přítomnosti a stanovení rodu Proteus.Mikrobiologický rozbor droždí, mikrobiální kontaminace piva. Průkaz cizích kvasinek.Mikrobiologie vajec.Mikrobiologický rozbor kosmetických výrobků. Stanovení rodu Pseudomonas.Mikrobiologie přídavných látek a pomocného materiálu, kontrola čistoty obalů. Stanovení účinnosti konzervačních prostředků difuzní metodou.Stanovení minimální inhibiční koncentrace fungicidních prostředků.Mikrobiologie vody a prostředí.Závěrečná práce : Komplexní mikrobiologický rozbor potraviny.

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní zručnost v detekci a stanovení mikroorganismů způsobujících zkázu potraviny a patogenů, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen vybrat vhodnou metodiku k jejich stanovení a orientovat se v ČSN ISO normách.

Literatura

Jičínská E., Havlová J. Metody detekce patogenních mikroorganismů v potravinách, ÚZPI Praha, 1996. Platné normy ČSN ISO.

Požadavky

Písemná zkouška. Jsou prověřovány základní znalosti laboratorních technik rozborů potravin. Předpokladem je absolvování všech laboratorních úloh.

Garant

Ing. Iveta Brožková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iveta Brožková, Ph.D.Ing. Petra Moťková, Ph.D.Ing. David ŠilhaIng. Lucie Šilhovádoc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.