Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářská biochemie (KBBV / C536)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C536 - Potravinářská biochemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Minerální látky - rozdělení, jejich funkce. Biochemické a fyziologické aspekty minerálních látek v potravinách. Změny v metabolismu a funkci v důsledku úpravy potravin. Metody stanovení v potravináchAminokyseliny a bílkoviny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravináchKonverze aminokyselin na speciální produkty (hormony, neurotransmitery), důsledky pro biochemii potravinEnzymy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Změny a vliv na zpracování potravin.Sacharidy a cukerné deriváty v potravinách ? výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách.Tuky a jiné lipidy v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie. Žluknutí tuků, kažení potravin. Metody stanovení v potravináchOxidované lipidy ve výživě, význam pro biochemii potravinVitamíny v potravinách - výskyt, biochemie a fyziologie, změny při zpracování potravin. Metody stanovení v potravinách.Hormony v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků - význam pro biochemii potravinLátky s antioxidačním účinkem, metody měření antioxidační aktivity se zaměřením na analýzu potravinCizorodé látky (xenobiotika) v potravinách, kontaminující látky, aditiva, rezidua biopreparátů a léčiv v potravním řetězci.Makronutrienty a mikronutrienty, význam suplementů v biochemii potravin.Antibiotika - struktura, výroba, použití v lékařství, zemědělství a potravinářstvíFunkční potraviny, potraviny nového typu. Geneticky modifikované potraviny

Získané způsobilosti

Student bude schopen porozumět vlivu potravinářsky významných látek na organismus na molekulární úrovni

Literatura

Velíšek J. Chemie Potravin 1-3. Praha, 1999. Hoza I., Kramářová D., Budínský P. Potravinářská biochemie I.-III. Zlín, 2006. ISBN 80-7318-396-X.

Požadavky

písemná zkouška - 60%ústní zkouška

Garant

RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.