Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kalorimetrické a termoanalytické metody (KBBV / C543)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C543 - Kalorimetrické a termoanalytické metody, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj termochemie a termodynamikyZákladní klasifikace kalorimetrických a termoanalytických metod a jejich aplikaceAdiabatické a izoperibolické kalorimetry, kalibrace, praktické příklady použitíSpalovací kalorimetrie a její použitíTepelně vodivostní kalorimetry, mikrokalorimetrieČipové kalorimetry s ultrarychlou odezvou, výhody a neýhody jejich použitíDiferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kalibrace teploty a tepelného tokuPoužití DSC při stanovování čistoty látek, kontrole kvality potravin a v biologických aplikacíchPoužití DSC při studiu inhibice zamrzání buněčných systémů, kryoprezervaceKombinace kalorimetrických metod a mikroskopie při studiu nukleačně-růstových procesů v souvislosti s biologickými aplikacemi, biomineralizacePoužití kalorimetrických a termoanalytických metod při studiu kinetiky chemických reakcíTermomechanická analýza a její využití v biomateriálovém inženýrstvíSkelná transformace a její význam v příroděVyužití DSC a termomechanické analýzy při studiu dynamiky silně podchlazených kapalin a sklovitého stavuNové kalorimetrické a termonalytické techniky a jejich perspektivy

Získané způsobilosti

Studenti by si měli osvojit základní kalorimetrické a termoanalytické techniky měření a způsoby práce se získanými daty. Měli by se také naučit volit jednotlivé techniky s přihlédnutím k výsledkům, které chtějí získat.

Literatura

Ladbury J.E., Doyle M.L. Biocalorimetry 2: Application of Calorimetry in the Biological Sciences, 2004, John Wiley & Sons, Ltd. ISBN 978-0-470-84968-2.Sorai M. (Editor). Comprehensive Handbook of Calorimetry and Thermal Analysis. John Wiley and Sons Ltd., 2004. ISBN 0-470-85152X.Hoehne G.W.H., Hemminger W.F., Flammersheim H.J. Differential Scanning Calorimetry, 2003, Springer-Verlag Berlin Heidelberg. ISBN 3-540-00467-x.

Požadavky

Zvládnutí probírané problematiky, schopnost samostatného výběru metod měření a zpracování naměřených dat.

Garant

prof. Ing. Jiří Málek, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Málek, DrSc.Ing. Roman Svoboda, Ph.D.