Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z klinické biochemie (KBBV / C632)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C632 - Laboratoř z klinické biochemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost práce v klinicko-biochemické laboratoři. Laboratorní informační systém.Stanovení analytických parametrů metody (linearita, přesnost, správnost, mez detekce).Ionty a stopové prvky. Význam, možnosti stanovení vybraných iontů a stopových prvků.Enzymy. Význam, možnosti stanovení. Enzymová kinetika. Stanovení enzymů a isoenzymů.Bílkoviny. Význam, možnosti stanovení. Stanovení celkových bílkovin, albuminu. Elektroforéza. Stanovení vybraných bílkovin akutní fáze.Stanovení látek nebílkovinného dusíku. Porovnání stanovení kyseliny močové spektrofotometricky a metodou HPLC, stanovení kreatininu a močoviny. Vyšetření glomerulární filtrace pomocí endogenního kreatininu.Lipidy. Význam, možnosti stanovení. Stanovení celkového cholesterolu, LDL-C, HDL-C, TAG, ApoA a ApoB. Index aterogenity.Barviva. Význam, možnosti stanovení. Stanovení bilirubinu, hemoglobinu a jeho derivátů včetně glykoveného hemoglobinu.Spektrofotometrické stanovení MDA (malondialdehydu) jako markeru oxidačního stresu.Glukóza - význam, možnosti stanovení. Orální glukózový toleranční test. Biochemické a toxikologické vyšetření moče. Test na okultní krvácení do stolice.Exkurse na Oddelění klinické biochemie a diagnostiky Pardubické krajské nemocnice.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen se orientovat v klinicko-biochemických laboratořích.

Literatura

Racek, J. a kol. Klinická biochemie, Galén, Karolinum, 1999. Masopust, J. Klinická biochemie I, II, (požadování a hodnocení biochemických vyšetření), Karolinum, 1998. Zima, T. Laboratorní diagnostika, Galén, Praha, 2002. Doležalová, V. a kol. Laboratorní technika v klinické biochemii a toxikologii, Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví; BRNO, 1995. Doležalová, V. a kol. Principy biochemických vyšetřovacích metod I, II, Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví; BRNO, 1995.

Požadavky

Protokoly ze všech cvičení.Závěrečný test.Ústní zkoušení v případě neúspěšného testu.

Garant

doc. Mgr. Roman Kanďár, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Roman Kanďár, Ph.D.Mgr. Pavla Královcová, Ph.D.