Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunologie (KBBV / C636)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C636 - Imunologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie a terminologie oboru imunologie. Úloha imunitního systému v organismu. Mechanismy fungování imunitního systému a jejich vlastnosti.2. Členění imunitního systému, stručná charakteristika. Buňky imunitního systému.3. Techniky separace a detekce buněk. Princip a použití průtokové cytometrie. Zánik buněk, apoptóza, vyšetřování procesu apoptózy.4. Adhezívní molekuly, cytokiny, PAMP, PPR - úloha v organismu. Laboratorní detekce a kvantifikace molekul. Mechanismy přenosu signálu v imunitního systému.5. Pojmy antigen, hapten, jejich vlastnosti. HLA systém člověka, význam, genetika, molekulární struktura. Prezentace antigenů ve spojení s HLA, restrikce. Přístupy a důvody k vyšetřování HLA systému.6. Vlastnosti a úloha žírných buněk, bazofilů. Cytotoxické působení NK buněk.7. Fagocytující buňky a jejich úloha v organismu. Fagocytóza, popis fází. Cidie na kyslíku závislá a nezávislá. Vyšetřování funkcí fagocytózy.8. Komplementový systém, způsoby aktivace, aktivátory. Vyšetřování humorální imunity.9. Imunobiologie zánětu, fáze. Endogenní a exogenní příčiny. Buněčné a humorální složky. Proteiny akutní fáze, jejich detekce.10. Molekuly rozpoznávající antigen, popis molekulární struktury. Třídy protilátek, idiotyp, biologická role. Přirozené protilátky. Průkaz a kvantifikace protilátek.11. Lymfocyty B, vývoj, charakteristika stadií, aktivace B lymfocytů. Funkční testy B lymfocytů.12. Lymfocyty T, subpopulace a jejich vztahy, úloha v organismu. Aktivace T lymfocytů, cytokiny. Homing lymfocytů. Funkční testy lymfocytů.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen popsat mechanismy imunitní obrany, nespecifického a specifického rozpoznávání cizorodých agens i vlastních struktur v organismu.

Literatura

přednášející. přednášky. Krejsek J., Kopecký O. Klinická imunologie. Nukleus HK, Hradec Králové, 2004. Lochmanová A. Základy imunologie. Ostrava, 2006. Hořejší V., Bartůňková J. Základy imunologie. Triton, 1999, 2001.

Požadavky

Zápočet - písemné zkoušení

Garant

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.