Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunoanalytické vyšetřovací metody (KBBV / C637)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C637 - Imunoanalytické vyšetřovací metody, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATA SEMINÁŘŮ1. Úvod do imunochemie,2. Metody aglutinace, precipitace3. Imunodifúzní metody, hemolytické metody4. Imunoanalytické metody s indikátory (EIA testy)5. EIA testy v klinické praxi6. Elektroforetické metody, detekce paraproteinůTÉMATA LABORATOŘÍ7. Provozní řád a pravidla bezpečnosti práce. Základy pipetování: Nácvik pipetování automatickou pipetou. Aglutinační metody: Rychlý aglutinační test pro stanovení protilátek Salmonella Typhimurium v séru, Průkaz revmatoidního faktoru v séru metodou latexové aglutinace, Bezkultivační průkaz streptokoků skupiny A v krčním výtěru.8. Precipitační metody: Mikroturbidimetrické stanovení imunoglobulinů v lidském séru9. Imunodifúzní metody: Kvantifikace sérových proteinů jednoduchou radiální imunodifuzí podle Manciniové, Průkaz proteinů kravského mléka v mléce mateřském metodou dvojité radiální imunodifúze podle Ouchterlonyho, Příklady antigenní analýzy10. Hemolytické metody: Průkaz a stanovení titru antistreptolyzinových protilátek v séru11. Imunoelektroforetické metody: Imunoelektroforetický průkaz paraproteinů v lidském séru, Průkaz paraproteinů v lidském séru metodou imunofixace12. Imunoanalytické metody s indikátory: Průkaz a stanovení množství specifických protilátek IgG proti bílkovinám kravského mléka v séru; imunochromatografické metody: Test pro kvalitativní průkaz kotininu v lidské moči.13. Zápočet

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen zvolit vhodnou metodu pro imunologické vyšetřování, popsat principy metod a vyhodnotit výsledky.

Literatura

Bílková Zuzana. Podklady k seminářům. Slováková M., Bílková Z., Korecká L. Vybraná laboratorní cvičení z imunoanalytických metod. ISBN 978-80-7395-610-3.Kopecký O. a kol. Laboratorní vyšetření v klinické imunologii a alergologii. Garamon Hradec Králové 2004. MAISNAR V., Tichý M. MOnoklonální imunoglobuliny - výskyt a možnosti jejich průkazu. Nucleus HK, 2012. ISBN 978-80-87009-87-1.Bartůňková J. a kol. Vyšetřovací metody v imunologii. Grada 2005.

Požadavky

Písemná zkouška složená z laboratorních příkladů a testu na získané znalosti (50%)Laboratorní protokoly (50%)

Garant

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.Mgr. Marcela Slováková, Ph.D.