Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř z biochemie (KBBV / C638)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C638 - Laboratoř z biochemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost práce v biochemické laboratoři, požární školení. Odměřování objemů, test pipetování ? přesnost a správnost dávkovaného objemu. Statistické vyhodnocení přesnosti a správnosti analytické metody a stanovení.Vlastnosti bílkovin a jejich stanovení ve vzorku. Precipitace bílkovin anorganickými kyselinami, organickými rozpouštědly a roztoky iontových sloučenin těžkých kovů. Stanovení celkové bílkoviny v lidském séru biuretovou reakcí.Význam cukrů pro živé organismy a jejich rozlišení pomocí barevných reakcí. Stanovení glukózy v lidském séru enzymatickou reakcí.Dělení kodovaných aminokyselin na základě jejich chemické struktury. Chromatografické dělení na tenké vrstvě.Charakteristika lipidů a jejich základní rozdělení. Peparativní chromatografie sérových lipidů a jejich kvantifikace. Stanovení cholesterolu v olejích klasicky a enzymaticky.Stanovení IC50 inhibitoru butyrylcholinesterázy.Kinetika enzymatických reakcí, stanovení Michaelisovy konstanty ureázy. Stanovení koncentrace močoviny v lidském séru.Stanovení vitaminu E pomocí HPLC (vysokoúčinná kapalinová chromatografie)Závěrečný písemný test, nahrazování zameškaných úloh.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen provádět experimentální laboratorní práci v oboru biochemie s použitím běžných přístrojů, např. centrifugaci, extrakci, deproteinaci, analytickou i preparativní chromatografii, HPLC, spektrofotometrická měření. Výsledky měření je schopen statisticky zpracovat.

Literatura

Čegan A., Kanďár R., Žáková P., Štěpánková Š., Zdražilová P. Návody pro laboratorní cvičení z biochemie, verze 2006/2007 - STAG Upa. KRÁLOVÁ B., RAUCH P. Bioanalytické metody, Fakulta potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, Nakladatelství VŠCHT 1995. MIKEŠ V. Úlohy z biochemie, Fakulta přírodovědecká Masarykovy Univerzity, výroba skript MU, Brno 1993.

Požadavky

Na laboratorních cvičeních bude prověřována připravenost studentů na danou laboratorní úlohu, v případě zjištění závažných nedostatků bude student vykázán z výuky.zápočtový test

Garant

prof. Ing. Alexander Čegan, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Alexander Čegan, CSc.Mgr. Šárka Štěpánková, Ph.D.