Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biologie a genetika (KBBV / C652)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C652 - Molekulární biologie a genetika, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Struktura NK (DNA, RNA) - chemie, biochemieDruhy NK (tRNA, mRNA, rRNA, miRNA, siRNA, modifikace)Hybridizace NK a struktury (duplex, triplex, kvadruplex ...)Genetická informace, její uložení a převodGen, druh genu (eukaryonta vs. prokaryonta), struktura mRNA (cap, exony/introny, polyA), turnover mRNA, funkce malých RNADogma molekulární genetikyTranskripce, regulace transkripce (eukaryonta vs. prokaryonta) - mechanismyProteinyGenetika prokryont (bakterie, viry) z pohledu regulace, praktického použití a detekceGenová terapie a GMOZákladní techniky molekulární genetiky (PCR (podrobný popis) a modifikace, sekvenace, real-time PCR, hybridizační techniky)

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen základní orientace v molekulární biologii. Je seznámen se základními mechanismy biosyntézy a degradace nukleových kyselin a proteinů a základními mechanismy regulace genové exprese. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětu "molekulárně biologické metody".

Literatura

Hatina J., Sykes B. Lékařská genetika, problémy a přístupy, Academia 1999. Rosypal S. Úvod do molekulární biologie I - IV, Brno 2000, 2002.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

RNDr. Olga Hrušková, CSc.RNDr. Jana Nekvindová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.RNDr. Olga Hrušková, CSc.Mgr. Barbora Jankovičová, Ph.D.RNDr. Jana Nekvindová, Ph.D.