Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy potravinářské mikrobiologie (KBBV / C671)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C671 - Základy potravinářské mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Odběr, doprava a zpracování vzorků potravin.Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů.Patogenní a podmíněně patogenní a toxinogenní mikroorganismy v potravinách (rod Salmonella, Shigella, Citrobacter, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium, Pseudomonas).Systém kontroly HACCP.Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách.Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla.Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků.Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec.Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí.Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků.Mikrobiologie pitné vody.Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály.

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.

Literatura

Gorner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Malé Centrum, SR, 2004. ISBN 80-967064-9-7.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu.

Garant

doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.

Vyučující

Ing. Iveta Brožková, Ph.D.Ing. Petra Moťková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.