Předmět Základy potravinářské mikrobiologie (KBBV / C671)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C671 - Základy potravinářské mikrobiologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Odběr, doprava a zpracování vzorků potravin.Zjišťování jednotlivých skupin mikroorganismů, které ovlivňují kvalitu potravin a surovin. Zjišťování indikátorových mikroorganismů.Patogenní a podmíněně patogenní a toxinogenní mikroorganismy v potravinách (rod Salmonella, Shigella, Citrobacter, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium, Pseudomonas).Systém kontroly HACCP.Zoonotické nemoci přenášené potravinami. Toxinogenní plísně. Viry v potravinách.Moderní rychlometody. Metody založené na fyzikálních, biochemických a imunochemických postupech. Metody molekulární biologie.Mikrobiologie mléka a mlékárenských výrobků. Syrové mléko. Tekuté mléčné výrobky, zakysaná a sušená mléka. Čisté mlékárenské kultury. Tvarohy a sýry, mikrobiologie másla.Mikrobiologie masa a masných výrobků. Startovací kultury v masném průmyslu. Drůbež. Mikrobiologie ryb a rybích výrobků.Konzervy. Kvašená zelenina. Mikrobiologie vajec.Čokoláda a cukrovinky. Mražené výrobky a pokrmy, zmrzlina. Nealkoholické nápoje. Mikrobiologie piva, vína a octa. Droždí.Mikroflóra obilí a mouky. Pečivo, těstoviny. Tuky. Mikrobiologie lahůdkářských výrobků.Mikrobiologie pitné vody.Mikrobiologie pomocných látek a surovin. Mikrobiologie kosmetických výrobků. Zpracování odpadů v potravinářském průmyslu. Referenční materiály.
Získané způsobilosti
Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v těch oblastech potravinářského průmyslu, v nichž hrají mikroorganismy nezastupitelnou roli. Získá základní informace o mikrobech způsobujících zkázu potraviny a o nejdůležitějších patogenech, které se mohou vyskytovat v potravinách a je schopen je detekovat a navrhnout opatření pro minimalizaci jejich výskytu.
Literatura
Gorner F., Valík L´. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Malé Centrum, SR, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
Požadavky
Zkouška je písemná a ústní, jsou prověřovány znalosti z předmětu.
Garant
doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.
Vyučující
Ing. Iveta Brožková, Ph.D.Ing. Petra Moťková, Ph.D.doc. Ing. Jarmila Vytřasová, CSc.