Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální laboratoře z histologie (KBBV / C674)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C674 - Speciální laboratoře z histologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Laboratoře se budou konat ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Pardubice, s Ústavem soudního lékařství. Další práce bude také probíhat ve spolupráci s LF UK v Hradci Králové. Vlastní výuka je naplánována do jednotlivých týdnů, bude ale pravděpodobně i probíhat v několikadenních blocích.Časový rozvrh laboratoří:1. týden: Seznámení s prací v histologické laboratoři; bezpečnost práce.2.-3. týden: Druhy biologického materiálu a preparátů, příprava histologických preparátů (práce s tkání, konzervace, práce s mikrotomem). Mikroskopické techniky.4.-5. týden: Druhy barvení histologických preparátů (druhy barev, princip jejich užití, výhody a nevýhody daného typu barvení).6.-8 týden: Hodnocení histologických preparátů u různých typů tkání - gastrointestinální trakt, játraHodnocení histologických preparátů u různých typů tkání - kardiovaskulární systémHodnocení histologických preparátů u různých typů tkání - vylučovací systémHodnocení histologických preparátů u různých typů tkání - ostatní tkáně (nervová, genitálie, aj.)10.-12. týden: Histopatologie - určení nekrózy, fibrózy, zánětlivé infiltrace v preparátech.13.-14. týden: Samostatná práce studenta - určení typu tkáně po obarvení, rozlišení základních typů buněčného poškození

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopný práce v histologické laboratoři.

Literatura

Marie Jirkovská. Histologická technika. Praha, 2006. ISBN 80-7262-263-3.Martínek Jindřich. Histologický atlas. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2393-8.Zdeněk Vacek. Histologie a histologická technika. Brno, 1995. ISBN 80-7013-202-7.Zdeněk Vacek. Histologie a histologická technika - Díl 2, Histologická technika. Brno, 1995. ISBN 80-7013-202-7.Junqueira L.C. a kol. Základy histologie, Nakladatelství a vydavatelství H&H, 1997.

Požadavky

Student bude hodnocen na základě jeho práce v laboratoři a také podle výsledků závěrečné práce (příprava biologického materiálu, příprava histologického preparátu, barvení, vyhodnocení typu poškození, apod.)

Garant

MUDr. Petr Baláždoc. RNDr. Tomáš Roušar, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr Baláždoc. RNDr. Tomáš Roušar, Ph.D.