Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imunochemické metody (KBBV / C951)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBBV / C951 - Imunochemické metody, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky: Historické začlenění imunologie a imunochemie. Základní terminologie oboru.Antigeny. Pojem antigenicita, imunogenicita, hapten, determinanta, epitop.Protilátky - funkce a význam, podstata diversity protilátek, polyklonální a monoklonální protilátky. Struktura a funkce imunoglobulinu IgG, M, A, E.Reakce antigen-protilátka, titr, afinita, avidita.Aglutinační reakce, hemaglutinační teakce.Precipitační reakce v roztoku, v gelu. Imunodifúzní reakce, imunoelektroforéza.EIA, RIA, FIA techniky, metody enzymové imunoanalýzy - příprava antigenů, protilátek, enzymy, substráty, chromogeny, hodnocení a standardizace testů ELISA.Kvantifikace antigenů imunoturbidimetrickou metodou v prostředí PEG.Metody elektroforetické s imunochemickou detekcí - průkaz patogenů a jejich toxinů v potravinách, metody afinitní chromatografie, Clearview a stripové testy.Laboratoře: Základní a přípravné práce v imunochemické laboratoři, bezpečnost prácepipetování automatickou pipetou jednokanálovou, více kanálovou, dvojkové ředění,Typizace Salmonella typh. ve vyšetřovaných kulturách, Latex-fixační test - průkaz staphylokokových enterotoxinů A, B, RPLA test pro průkaz bakteriálních toxinů v potravinách,Imunoprecipitace, Ouchterlonyho dvojitá imunodifúze - screeningový test kontaminace mateřského mléka mlékem kravskýmELISA - průkaz a kvantifikace verotoxinu nebo aflatoxinuKvantifikace verotoxinu imunoturbidimetrickou metodou v prostředí PEG - teorie + lab. úlohaElektroforetické metody s ICH detekcí - praktická ukázka, Stripový test pro průkaz drog v biologickém materiálu

Získané způsobilosti

Student bude schopen provést analýzu potravin vhodně zvolenou metodou založenou na reakci antigenu s protilátkou, bude schopen test naplánovat, optimalizovat jeho podmínky, validovat a používat k rutinní analýze biologického materiálu.

Literatura

Phillips T. M. Analytical Techniques in Immunochemistry, Marcel Dekker inc., 1992. Ferenčík M. Handbook of immunochemistry. Chapman and Hall, London, 1993. Johnstone A., Thorpe R. Immunochemistry in practice, Blackwell Science, 1996.

Požadavky

závěrečný test

Garant

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.prof. RNDr. Zuzana Bílková, Ph.D.RNDr. Lucie Korecká, Ph.D.