Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční účetnictví (KEMCH / C032)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEMCH / C032 - Finanční účetnictví, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní principy a struktura účetnictví, funkce účetnictví. Aktiva, pasiva, výnosy, náklady, rozvaha, výsledovka.Metodické prvky účetnictví (účet, účetní knihy, účetní zápisy, princip dokumentace, směrná účtová osnova).Koncept účetní soustavy v ČR (legislativní rámec českého účetnictví pro podnikatele). Mezinárodní koncept účetnictví.Kontrolní mechanismy účetnictví. Oceňování majetku a závazků.Účtování o dlouhodobém majetku (vymezení dlouhodobého majetku, účtování o jeho pořizování, odpisování a vyřazování).Účtování o zásobách (vymezení a účtování zásob způsobem A a B).Finanční účty (účtování o bankovních účtech, bankovních úvěrech a krátkodobém finančním majetku).Účtování o nákladech. Časové rozlišení nákladů.Účtování o výnosech. Časové rozlišení výnosů.Zúčtovací vztahy (účtování o pohledávkách a krátkodobých závazcích).Účtování o dlouhodobých zdrojích (účtování o vlastním kapitálu a dlouhodobých cizích zdrojích).Daňová soustava, účtování o jednotlivých druzích daní.Přípravné práce účetní uzávěrky.Účetní uzávěrka a účetní závěrka.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen se orientovat v jednotlivých oblastech finančního účetnictví a využívat získané informace pro ovlivňování průběhu hospodářské činnosti podniku, přijímání správných rozhodnutí a navrhování strategií v dalších podnikatelských aktivitách.

Literatura

Kovanicová,D. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2012. Skálová, J. Abeceda účetních znalostí pro každého. Praha: Polygon, 2012. Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění platných předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění platných předpisů. Dvořáková, D. Finanční účetnictví a výkaznictví podle mezinárodních standardů IFRS. Brno: BISBOOKS, 2011. Blehová, B.; Janoušková, J. Podvojné účetnictví v příkladech 2012. Praha: Grada, 2012. Dušek, J. Účetní uzávěrka a závěrka v přehledech. Praha: Grada, 2012.

Požadavky

Zkouška z předmětu je písemná a ústní a skládá se v zimní semestru.Podmínkou k připuštění absolvovat zkoušku je odevzdání seminární práce na téma zadané vyučujícim.

Garant

doc. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Košťálovádoc. Ing. Liběna Tetřevová, Ph.D.